Boala arteriala perifericaBoala arteriala periferica (BAP) sau arteriopatia periferica este o problema circulatorie in care in care arterele care transporta sangele catre extremitati (de obicei catre picioare) se ingusteaza sau astupa, afectand astfel circulatia normala a sangelui. In cazul bolii arteriale periferice, extremitatile (de obicei picioarele) nu primesc suficient sange. Acest lucru provoaca anumite simptome, cel mai frecvent fiind durerea la nivelul membrelor inferioare (claudicatie interminenta), aparuta in timpul mersului.

Semne si simptome

Desi majoritatea persoanelor cu BAP nu prezinta simptome, aproximativ 1 din 10 pacienti experimenteaza o durere sau disconfort la nivelul gambelor in timpul mersului (claudicatie interminenta).

Claudicatia interminenta este caracterizata prin dureri musculare sau crampe la nivelul picioarelor sau mainilor, declansate de activitati precum mersul, insa acestea dispar in cateva minute de odihna. Locul dureros depinde de locul in care se afla artera ingrosata sau infundata.

Dintre simptomele bolii arteriale periferice fac parte:

  • crampe dureroase la nivelul soldurilor, coapselor sau a gambelor dupa activitati precum mersul sau urcatul scarilor (claudicatie interminenta);
  • amorteala sau slabiciune la nivelul picioarelor;
  • senzatie de raceala in partea inferioara a piciorului;
  • decolorarea pielii.

Daca BAP avanseaza, crampele pot aparea si in timp ce te odihnesti si pot fi suficient de intense pentru a te trezi.

Cauze

Cea mai frecventa cauza a bolii arteriale periferice o reprezinta ateroscleroza. La pacientii cu ateroscleroza, pe peretii arterelor se depun placi de grasime, iar circulatia sangelui este redusa.

Dintre cauzele mai rar intalnite fac parte: cheagurile de sange din artere, accidente care au afectat picioarele, infectii.

Boala arteriala periferica - Ateromatoza carotidianaDiagnosticarea

Indexul glezna-brat reprezinta cea mai frecvent folosita metoda de depistare a BAP. Acesta compara tensiunea arteriala de la nivelul bratelor cu cea de la nivelul gleznelor.

Ecografia Doppler utilizeaza undele sonore pentru depistarea blocajelor de la nivelul arterelor.

Angiografia se efectueaza prin injectarea unui colorant netoxic in circulatia sanguina, urmarindu-se apoi traseul acestuia.

Tratament

Pacienții aflați in stadiile I si II Fontaine Leriche vor fi supuși doar tratamentului medical. Ceilalți care prezintă leziuni avansate pot beneficia de metodele de revascularizatie.

Tratamentul medical consta in masuri de ordin general si tratament farmacologic. in cadrul masurilor generale, un rol important revine

antrenamentului fizic. Acesta cuprinde, pe langa mersul pe jos, si un program de recuperare cu o durata minima de 30 minute, de cel putin 3 ori pe saptamana, pe o perioada de minim 6 luni.

Pacientul cu boala arteriala periferica trebuie sa aiba o igiena riguroasa, pentru a se putea elimina orice factor cu potențial infectios.

Tratamentul farmacologic cuprinde medicatie antiagreganta (aspirina, ticlopidina, clopidogrel), medicatie vasodilatatoare, pentoxifilina. Cilostazolul, inhibitor de fosfodiesteraza cu efect antiagregant plachetar, este singurul recomandat de ghiduri, avand efect vasodilatator. S-au folosit si numeroase alte preparate in functie de verigile fiziopatologice implicate in boala arteriala periferica, fara o eficacitate evidenta. Angiogeneza terapeutica prin utilizarea factorilor de crestere ar putea, prin dezvoltarea circulatiei colaterale, sa reprezinte o solutie de viitor. Boala arteriala periferica - Arteriopatia cronica obliterantaTratamentul de revascularizatie constituie un progres major in tratamentul bolii arteriale periferice. Se practica angioplastie transluminala percutanta asociata, de regula, cu stentarea zonei pe care s-a intervenit. Revascularizarea chirurgicala se face, de obicei, pacientilor sub 70 ani, nediabetici, cu leziuni mici care nu beneficiaza de o rezolvare prin angioplastie. Simpatectomia lombara se mai practica rar, cu scopul de a se face denervarea simpatica a membrului inferior si suprimarea tonusului vasoconstrictor. Ultima solutie in cazurile foarte avansate de ischemie periferica cu gangrena, la care celelalte masuri terapeutice au esuat, este amputatia membrului inferior.

Boala arteriala periferica afecteaza aproape 12% din populatia adulta si pana la 20% din populatia varstnica. BAP se suprapune considerabil peste bolile coronariene si cerebrovasculare iar pacientii cu BAP prezinta in 50% din cazuri antecedente de alte boli cardiovasculare, in timp ce restul vor dezvolta probabil aceste boli la urmarirea situatiei lor medicale timp de un an.