Cancer gastric - SanteTour - Turism Medical (1)Cancerul gastric este cancerul stomacului. Stomacul este o parte a tubului digestiv situată dedesubtul diafragmului, între esofag și duoden, unde alimentele sunt stocate, amestecate, predigerate și sterilizate înainte de a fi trimise în intestin pentru a fi absorbite. Stomacul este o pungă în forma de J, împărțită într-o porțiune verticală, fundusul sau fundul stomacului și o porțiune orizontală, antrul. Partea superioară a fundusului comunică cu esofagul prin cardia și formează marea tuberozitate. Antrul este separat de duoden prin pilor, dotat cu un sfincter puternic ce deschide și închide comunicarea spre intestin. Stomacul este situat între ficat, la dreapta, splina la stânga, diafragm în sus, colon transvers în jos și pancreas, in spate.  Stomacul exercită două activități: secretorie și motrică. Secreția gastrică este constituită dintr-un amestec de acid clorhidric, de pepsină, de factor intrinsec și de mucus. Factorul intrinsec, o glicoproteină secretată de fundus este un element esențial pentru absorbția vitaminei B12 în intestinul subțire. Datorită  funcției motrice și secreției sucului gastric o mare parte a digestiei are loc în stomac. Alimentele parțial digerate ajung apoi în intestinul subțire astfel încât să poată avea loc absorbția nutrienților. Deși în mod evident stomacul nu poate fi văzut în mod direct, poate fi vizualizat cu ajutorul endoscopiei folosind o cameră cu fibră optică.

Definiția tumorii este o masă formată din celule anormale care cresc foarte repede. Tumorile pot fi benigne sau maligne. Tumorile benigne sunt celule care se multiplică într-un mod necontrolat, dar fără să invadeze în țesuturile sănătoase și fără să se extindă. O tumoare malignă este numită cancer atunci când aceste celule tumorale au abilitatea de a invada țesuturile și să se răspândească și/sau la organe aflate la distanță.

Cancerul gastric este o afecțiune malignă, în care celulele neoplazice apar la nivelul mucoasei gastrice și apoi se extind dincolo de peretele gastric. Peste 90% din cancerele gastrice apar în mucoasa stomacului. Deoarece există glande în mucoasă, cancerul care se dezvoltă în această zonă se numește adenocarcinom.

Ce Teste De Screening Sunt Disponibile?

În Statele Unite ale Americii nu există programe pentru prevenirea primară cancerului gastric și de asemenea nu există planuri pentru a iniția un program de screening în Statele Unite, deoarece incidența cancerului gastric este scăzută, și astfel randamentul screeningului ar fi mult prea scăzut în termeni de cost-eficență. Anumite categorii de persoane pot fi supuse screeningului (de exemplu – pacienții cu gastrită atrofică, inflamarea cronică a mucoasei stomacului), dar probabil în Statele Unite ale Americii, screening-ul pentru cancer gastric ar provoca mai multe probleme decât ar rezolva probleme (de exemplu multe rezultate fals pozitive, sau alarme false). În prezent, screeningul pentru Helicobacter Pylori nu este recomandat pentru zonele cu incidență relativ scăzută a cancerului gastric, cum este cazul Statelor Unite ale Americii.

Cancer gastric - SanteTour - Turism Medical (1)În anumite centre din Japonia, unde cancerul gastric este mult mai răspândit, screeningul a avut mai mult succes. În cadrul programelor de screening s-au utilizat diferite teste, cu o acuratețe mare, identificând cancerul gastric la 90% dintre pacienții care aveau această boală. Aceste teste includ radiografia cu bariu în dublu contrast cu bariu sau endoscopia digestivă superioară.

Endoscopia digestivă superioară este un procedeu de investigare ce permite medicului să exploreze interiorul esofagului, stomacului și a primei părți a intestinului subțire (duodenul) prin intermediul unui instrument subțire și flexibil, prevăzut cu un aparat optic, ce poartă numele de endoscop. Acest tip de endoscop este introdus prin cavitatea bucala și înaintează ușor la nivelul gâtului, până ajunge la nivelul esofagului, stomacului și apoi a duodenului. Această investigație poartă uneori numele de esofago-gastro-duodenoscopie deoarece întregul tract digestiv superior este examinat prin intermediul ei.

Cu ajutorul endoscopiei medicul poate vedea ulcerațiile, inflamațiile, tumorile, infecțiile sau sângerările de la nivelul tractului digestiv superior. Se pot preleva țesuturi (biopsie), pot fi îndepărtați polipii și se pot trata hemoragiile de la acest nivel al tubului digestiv. Endoscopia poate dezvălui probleme ce nu sunt descoperite cu ajutorul radiologiei și uneori poate fi de ajutor în a elimina necesitatea unei intervenții chirurgicale exploratorii. În timpul acestei proceduri pacienții sunt sedați, astfel încât nivelul de disconfort este minim.

Recent, mai multe studii au verificat aplicabilitatea unor teste de sânge care ar putea fi folosite pentru screening-ul cancerului gastric. Acest nou test de sânge analizează prezența enzimelor în sânge și poartă numele de pesinogen ser I/II. Rata este scăzută la pacienții cu risc pentru gastrită atrofică și cancer gastric. Cu toate acestea, acest lucru este în faza inițială de testare și trebuie să fie verificat.

http://santetour.ro/wp-content/uploads/2015/08/Cancer-gastric-SanteTour-Turism-Medical-2.jpgCare Sunt Semnele Cancerului Gastric?

Simptomele cancerului gastric sunt de cele mai multe ori nespecifice, și din păcate, majoritatea oamenilor se prezintă la medic cu boală în stadiu avansat. Cea mai mare parte a pacienților cu cancer gastric prezintă:

  • disconfort abdominal sau indigestie
  • pierderea apetitului
  • ocazional, stări de vomă
  • inapetență
  • senzația de balonare imediat după masă

Din păcate, aceste simptome sunt adesea aceleași cu cele pe care le experimentează pacienții cu gastrită sau ulcer peptic. Prin urmare, pacienții pot fi tratați pentru boli benigne, cum ar fi ulcere, înainte ca diagnosticul de ulcer să fie stabilit. Acest lucru nu reprezintă un management incorect, deoarece gastritele și ulcerel peptic sunt mult mai des întâlnite față de cancerul gastric. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele persistă și pacientul nu răspunde la tratament, trebuie efectuate mai multe investigații.

Aproximativ 25% dintre pacienții cu cancer gastric au un istoric de ulcer gastric. Alte simptome, cum ar fi vărsături cu sânge sau probleme la înghițire, sunt mai puțin frecvente, dar ar trebui să fie investigate imediat. Alte simptome adiționale prezente la pacienții cu cancer sunt pierderea inexplicabilă în greutate, precum și starea de oboseală și slăbiciune, cu/fără anemie. Din nou, aceste simptome sunt, din păcate, greu de definit, și nu se aplică în mod general la cancer sau în mod specific la cancerul gastric. Boala avansată poate prezenta și implicarea ganglionilor limfatici cu mase tumorale în zona buricului, axile, sau clavicula. Pacienții cu boală în stadiu avansat pot prezenta de asemenea și umflarea abdomenului.