Cancer ginecologic - Sante Tour - Turism Medical (4)Majoritatea femeilor nu cunosc semnele cancerului ginecologic, şi nu sunt conştiente de simptomele ce nu au legătură cu organele reproductive, cum ar fi durerile de spate şi o urinare mai frecventă.

Există cinci tipuri de cancer ginecologic: cervical, ovarian, uterin, vaginal şi vulvar, iar controlul periodic este recomandat doar pentru cancerul cervical. De aceea, detectarea din timp poate depinde de femeile care recunosc simptomele şi îşi fac o programare la medic.

10 simptome ale cancerului pe care femeile trebuie sa le cunoască. Femeile trebuie sa fie atente in mod special la orice semn si simptom pe care organismul lor l-ar putea manifesta. Multe tipuri de cancere ginecologice dau simptome care apar destul de devreme pentru a putea fi tratate cu succes. Doamnelor, observați-va trupurile! In cazul in care descoperiți ceva anormal la dumneavoastră, solicitați un consult la medicul de familie. Sunt șanse mari ca simptomele pe care le aveți sa nu fie o manifestare a unui cancer, dar este mai bine sa fiți sigura.

 1. Durerea pelvina
  Durerea pelvina se caracterizează prin durere sau o senzație de presiune mai jos de buric. Este persistenta si nu poate fi pusa doar pe seama sindromului premenstrual. Durerea pelvina este asociata cu cancerul endometrial, cancerul ovarian, cancerul de col uterin, cancerul trompelor uterine si cancerul vaginal.
 2. Balonarea si umflarea abdomenului
  Balonarea si umflarea abdomenului este unul dintre cele mai frecvente simptome ale cancerului ovarian. De asemenea, este simptomul cel mai frecvent ignorat. Balonarea abdomenului poate fi atât de mare incat nu mai puteți sa va închideți fermoarul sau nasturii la fusta sau la pantaloni, sau chiar sunteți nevoita sa va cumpărați haine de mărimi mai mari.
 3. Cancer ginecologic - Sante Tour - Turism MedicalDurere persistenta a parții inferioare a spatelui (durere lombara inferioara)
  Durerea lombara inferioara apare in partea de jos a spatelui. Adesea este simțita ca o durere surda. Unele femei o descriu ca fiind asemănătoare durerilor din travaliu. Durerea lombara inferioara este un simptom al cancerului ovarian.
 4. Sângerare vaginala anormala
  Sângerarea vaginala anormala este cel mai frecvent simptom prezent la femeile care au un cancer ginecologic. Sângerări menstruale in exces, sângerări intre perioadele de ciclu menstrual si sângerări in timpul si după actul sexual, toate acestea sunt considerate a fi sângerare vaginala anormala si sunt simptome ale cancerului ginecologic. Acest simptom apare in cancerul de col cervical, in cancerul uterin si in cel ovarian.
 5. Febra persistenta
  O febra care nu trece sau care durează mai mult de 7 zile trebuie semnalata doctorului dumneavoastră de familie. O febra rebela la tratamentul simptomatic este adesea un simptom de cancer. Retineti totuși ca febra poate fi de asemenea un simptom al multor altor afecțiuni benigne.
 6. Tulburări ale tranzitului intestinal sau modificări ale scaunului, persistente
  In cazul in care aveți constipație, diaree, sânge in materiile fecale, gaze intestinale, scaune mai moi sau pur si simplu o modificare globala a scaunului, solicitați un consult medical la medicul de familie. Toate aceste modificări ar putea fi simptome ale cancerului in sfera ginecologica sau ale cancerului de colon.
 7. Pierdere in greutate, neintenționata
  Pierderea a cel puțin 10 kilograme, atunci când nu intenționați acest lucru, ar putea fi o surpriza plăcuta, dar acest lucru nu este normal. Deși greutatea unei femei ar putea sa fluctueze in cursul unei luni, o pierdere in greutate de 10 kg sau mai mult trebuie neapărat anunțata medicului dumneavoastră de familie.
 8. Cancer ginecologic - Sante Tour - Turism MedicalAnomalii ale vulvei sau vaginului
  Atunci când apar anomalii ale vulvei sau vaginului, trebuie sa fiți atenta daca nu sunt prezente răni, basici, modificări ale culorii pielii sau scurgeri de secreții. Femeile trebuie sa isi autoexamineze vulva si vaginul cu regularitate pentru a observa daca apar astfel de modificări.
 9. Modificări ale sânilor
  In timpul autoexaminării lunare a sânilor, obligatorie, femeile ar trebui sa cerceteze daca nu au apărut noduli, răni, inflamații, scurgeri la nivelul mameloanelor, încrețituri, roșeața sau tumefiere. Anunțați-l pe medicul dumneavoastră de familie in cazul in care a apărut orice modificare, cat mai curând posibil.
 10. Oboseala
  Oboseala este unul dintre cele mai comune simptome ale cancerului. De obicei este mai frecvent in stadiile avansate, dar poate sa apăra si in stadiile timpurii. Orice tip de oboseala care va împiedica sa faceți activitățile cotidiene obișnuite trebuie investigata de un doctor.