Cancer colorectal - Sante Tour - Turism medical (4)Cancerul colorectal este denumirea comuna folosita in clinica pentru cancerul de colon cat si de rect, pentru ca au simptome foarte asemănătoare.

Cancerul colorectal este a treia cauza de cancer in SUA, cat si in Europa si apare mai frecvent in rândul persoanelor peste 50 de ani.

Daca este diagnosticat in stadiile incipiente, cancerul colorectal poate fi tratat relativ ușor si uneori chiar vindecat, dar din cauza ca in majoritatea cazurilor diagnosticul este tardiv, acest tip de cancer este a doua cauza de deces secundara unui proces neoplazic (pe primul loc situându-se cancerul pulmonar).

Nu este cunoscuta cauza exacta a cancerului colorectal. Majoritatea cazurilor debutează prin apariția unor vegetații mici sau polipi la nivelul rectului sau colonului.

Polipii colonici sunt excrescente pediculate atașate de mucoasa colonului, respectiv a rectului. O parte dintre acești polipi pot suferi in timp modificări canceroase (transformare maligna), dând naștere cancerului colorectal. Daca sunt descoperiți din timp in cadrul unui examen de rutina, aceștia pot fi indepartati chirurgical, evitând astfel transformarea maligna a acestora.

Cancerul colorectal este de obicei asimptomatic in stadiile incipiente. Simptomele apar relativ târziu in evoluția bolii, atunci când tumora este greu de tratat si aproape imposibil de vindecat. Simptomele cele mai frecvente, includ:

 • durere abdominala (frecvent periombilicala)
 • scaun sanghinolent sau scaun inchis la culoare, negricios (melena)
 • tulburarea tranzitului intestinal normal (scaune frecvente, constipatie cronica sau senzatia de defecatie incompleta)
 • fatigabilitate marcata (oboseala accentuata)
 • scaderea in greutate, apare relativ rar (cateva kilograme in ultimele luni)

In unele cazuri, cancerul colorectal poate fi asimptomatic. De asemenea, simptomele depind in majoritatea cazurilor de localizarea anatomica a tumorii la nivelul intestinului gros.

Cecul si colonul ascendent, constituie primul, respectiv al doilea segment al intestinului gros si sunt situate in partea dreapta a abdomenului. Cancerul cu aceasta localizare poate cauza sângerare, cu apariția scaunelor sanghinolente precum si a anemiei secundare pierderii de sânge (semnele clinice frecvente ale anemiei sunt fatigabilitatea si slăbiciunea generalizata). In alte cazuri, scaunul poate părea normal macroscopic si este deseori lipsit de simptomele clinice care pot semnala boala.

Colonul transvers, al treilea segment al intestinului gros, traversează de la dreapta la stânga abdomenul superior. In acest tip de localizare a cancerului colorectal, pot apărea crampele si durerea abdominala.

Colonul descendent, segmentul patru al intestinului gros, precum si ultimul segment al acestuia in forma de „S”, denumit si colon sigmoid. Aceste segmente leagă restul intestinului gros de rect si sunt situate in regiunea abdominala stânga. Cancerul cu aceasta localizare poate prezenta ca si semne clinice, scaune înguste, in „creion”, precum si scaune cu striuri sanghine (rectoragii). Rectoragiile secundare cancerului colorectal, trebuie diferențiate de hemoragiile produse de ruperea hemoroizilor cu aceeași localizare.

Simptomele descrise mai sus nu sunt specifice cancerului colorectal si pot apărea si in alte afecțiuni, precum:

Cancer colorectal - Sante Tour - Turism medical (1)

 • sindromul de colon iritabil, o afecțiune curenta a tranzitului intestinal, caracterizat prin epigastralgii recurente (dureri de stomac care reapar la o anumita perioada de timp), balonare abdominala, crampe sau dureri abdominale recurente asociate cu perioade de constipație si diaree. Sindromul de colon iritabil este un diagnostic de excludere (poate fi formulat odată cu eliminarea altor afecțiuni care pot prezenta simptome asemănătoare)
 • diverticulita, este o afecțiune in care apare inflamația si infecția diverticulelor (polipilor intestinali) cu localizare intestinala, evidențiata clinic prin durere abdominala
 • infecțiile cu localizare enterala (la nivelul tractului gastrointestinal) cauzează diaree, precum salmoneloza (toxiinfecție alimentara)
 • bolile inflamatorii digestive, precum boala Crohn sau colita ulcerativa (rectocolita ulcerohemoragica) se caracterizează prin inflamația si edematierea mucoasei intestinale
 • mase tumorale abdominale, tumori benigne sau maligne ale altor organe abdominale sau alte formațiuni cu aceasta localizare
 • boala hemoroidala, complicata cu sângerare
 • ulcerele cu localizare rectala.

După cum am menționat, cancerul colorectal este constituit dintr-o aglomerare de celule anormale (care au suferit transformare maligna), cu localizare la nivelul intestinului gros. Polipii intestinali (tumori benigne), sunt relativi frecvenți in rândul populației. Aceștia pot suferi in timp diferite modificări, care duc in final la apariția cancerului colorectal. Excizarea chirurgicala a polipilor (in cazul in care sunt detectați in urma unui examen de rutina), poate preveni apariția cancerului la acest nivel.

Cancerul colorectal are de obicei o evoluție lenta, deseori fiind necesari mai mulți ani ca tumora sa fie suficient de mare pentru a produce simptome clinice. In cazul in care nu este diagnosticat si tratat, cancerul colorectal poate invada țesuturile si organele învecinate si poate de asemenea determina metastaze. După ce tumora trece de stratul muscular al intestinului, aceasta invadează ganglionii limfatici adiacenți, ca apoi sa metastazeze in alte organe, precum ficatul, (ficatul este principala localizare a metastazelor secundare cancerului colorectal). Alte determinări secundare (metastaze), pot apărea la nivelul plamanilor, ovarelor sau sistemului osos.

Prognosticul (evoluția pe termen lung), al cancerului colorectal depinde de localizarea si dimensiunea tumorii. Majoritatea experților oncologi folosesc termenul de prognostic la 5 ani (cate procente din persoanele cu cancer colorectal supraviețuiesc peste 5 ani din momentul diagnosticului). Nu trebuie totuși sa se uite ca aceste cifre pot fi in unele cazuri doar orientative si nu se poate cunoaște cu exactitate evoluția fiecărui caz in parte.

Rata supraviețuirii la 5 ani in cazul persoanelor cu cancer colorectal, este de:

 • 90%, sau mai mult daca diagnosticul este precoce si este astfel tratat înaintea apariției determinărilor secundare (tumora localizata strict la nivelul intestinului)
 • 67%, daca tumora s-a extins la nivelul ganglionilor limfatici adiacenți sau a organelor învecinate
 • 10%, daca tumora s-a răspândit la nivelul ficatului, plamanilor sau oaselor (metastaze la distanta).

Cancer colorectal - Sante Tour - Turism medical (2)Este necesar un consult medical de specialitate in cazul unei persoane care are următoarele simptome, caracteristice cancerului colorectal:

 • modificarea tranzitului intestinal
 • sângerare rectala, scaun cu sânge sau scaun negru (melena)
 • diaree cronica sau constipație cronica, insotita uneori de senzatia de defecatie incompleta
 • defecatie dificila cu scaun subtiat (scaun in „creion”)
 • durere abdominala, balonare, flatulenta excesiva
 • scadere inexplicabila in greutate
 • fatigabilitate cronica.

Testele de screening (diagnostic precoce), sunt foarte importante datorita faptului ca neoplasmul colorectal produce simptome clinice in stadiile evolutive relativ tardive, de aceea este important ca boala sa fie diagnosticata la timp pentru efectuarea unui tratament curativ. Testele de screenig pot identifica leziunile intestinale precanceroase (polipii adenomatosi) tratamentul chirurgical al acestora scăzând riscul de apariție a cancerului colorectal.

Exista o perioada de timp in care medicul observa evoluția leziunilor precanceroase, fara efectuarea unui tratament, însa acest lucru nu este o opțiune in cazul persoanelor care au simptome caracteristice neoplasmului colorectal.

Pe langa anamneza si istoricul medical, sunt necesare unele investigații pentru a confirma diagnosticul de cancer colorectal:

 • colonoscopia este o investigatie in care este utilizat un tub cu fibre optice (endoscop), capabil sa vizualizeze lumenul intestinului gros (colon, sigmoid)
 • endoscopia este necesara in cazul pacientilor care acuza simptome precum sangerarea inexplicabila de la nivelul rectului, constipatie sau diaree cronica, scaun sanghinolent, scaun negricios (melena) sau durere la nivelul abdomenului inferior. Colonoscopia este de asemenea recomandata in cazul pozitivarii testelor de screenig pentru cancerul colorectal
 • tuseul rectal este o examinare de rutina in care medicul examineaza digital regiunea anala si rectul si poate identifica cu usurinta sangerarea activa aparuta la acest nivel, durerea rectala sau adenomul de prostata la barbati
 • testul de sangerare oculta, identifica sangerarile microscopice de cauza intestinala, prin examinarea scaunului
 • sigmoidoscopia, o investigatie asemanatoare colonoscopiei, care poate identifica leziuni cu localizare la nivelul colonului sigmoid. Ca si colonoscopia, este recomandata la persoanele cu sangerare rectala inexplicabila, diaree sau constipatie cronica sau durere la nivelul abdomenului inferior
 • examenul baritat (irigografia) este o investigatie in care este vizualizat radiologic colonul, dupa ce in prealabil s-a efectuat o clisma cu bariu (substanta care poate fi vizualizata radiologic)
 • biopsia este o procedura care consta in examinarea la microscop a unei mostre de tesut de la nivelul leziunii suspecte
 • teste de sange (in special hemograma) sunt folosite pentru evaluarea unor simptome precum anemia, fatigabilitatea sau scaderea ponderala
 • colonoscopia virtuala este o metoda de investigatie imagistica, ce foloseste un computer si un aparat care emite raze X si care permite vizualizarea radiologica a lumenului intestinal. Aceasta investigatie este folosita ca metoda de screening pentru cancerul colorectal in cazul persoanelor cu un risc mic de aparitie a bolii. In cazul persoanelor cu risc crescut pentru neoplasmul colorectal este recomandata mai degraba efectuarea unei colonoscopii, deoarece aceasta permite excizia polipilor (polipectomie) care pot fi gasiti la acest nivel si care se pot maligniza in timp. Colonoscopia virtuala este de asemenea o metoda rar folosita datorita costurilor mari, care nu sunt acoperite de asigurarile medicale.

Cancer colorectal - Sante Tour - Turism medical (3)Dupa confirmarea diagnosticului de cancer colorectal, sunt necesare unele investigatii suplimentare pentru a determina stadiul evolutiv al tumorii (metastaze). Aceste investigatii includ:

 • computer tomografia (CT) este o metoda neinvaziva, care foloseste raze X si care poate identifica determinarile secundare (metastazele) la nivelul ficatului, plamanilor sau abdomenului
 • radiografia toracica este o investigatie ieftina, capabila sa identifice metastazele pulmonare ale neoplasmului colorectal
 • rezonanta magnetica nucleara (RMN) este o investigatie neinvaziva care are la baza emisia de pozitroni si care poate oferi informatii asupra eventualei raspandiri a neoplasmului colorectal la nivelul organelor toracice, abdominale sau pelvine
 • ecografia este o metoda usor de realizat, indicata in special in cazul pacientilor cu cancer colorectal care acuza durere abdominala sau in cazul pacientilor la care se suspicioneaza raspandirea cancerului la nivel abdominal
 • teste de sange, precum hemoleucograma sau biochimia sanghina, sunt utile in cazul pacientilor cu neoplasm colorectal la care se suspicioneaza metastaze la nivelul ficatului sau sistemului osos
 • antigenul carcinoembrionar este un test de sange care poate evalua recidivele cancerului colorectal.