Cancerul de piele - Sante Tour - Turism Medical (2)Pielea, cel mai mare organ al corpului uman, are numeroase funcții. Cea mai evidentă funcție a pielii este acea de a servi ca barieră între lumea înconjurătoare și organele interne. De-alungul anilor, pielea este expusă la factori sau agenți carcinogeni, cel mai important fiind soarele și radiațiile ultraviolete.

Cancerul cutanat (de piele) a devenit cel mai frecvent tip de cancer la om. Incidența cancerelor de piele este mai mare decât a tuturor celorlalte tipuri de cancere și se estimează că aproximativ jumătate din cancerele diagnosticate în fiecare an sunt cancere de piele. Mai mult decât atât, se estimează că aproape jumătate din populația care va ajunge până la 65 de ani va fi diagnosticată cu un tip de cancer de piele în timpul vieții lor. În timpul ultimului deceniu, incidența cancerelor de piele a crescut dramatic. De fapt, tratamentul cancerului de piele non-melanomatos a crescut cu mai mult de 70% față de începutul anilor 1990. Vârsta mediană de diagnosticare a cancerelor de piele non-melanomatos este de 68 de ani, bărbații având șanse de 4 ori mai mari de a fi diagnosticați cu cancer de piele. Odată cu această creștere a ratei de diagnosticare, vârsta medie a pacienților diagnosticată a continuat să scadă, cu mai multe femei tinere diagnosticate în fiecare an. În timp ce în 2010, în Statele Unite au fost diagnosticate mai mult de 2 milioane de cazuri de cancer de piele, rata mortalității din cauza cancerelor de piele non-melanom este în jur de 0,3%, ceea ce înseamnă 2.000 de decese/an.

Cancerele pielii pot proveni din diverse tipuri celulare și structuri ale acestor straturi. Expunerea pielii la factorii de mediu prezintă o importanță particulară deoarece o mare varietate de carcinogeni interferă direct cu componentele genetice ale structurilor pielii, conducând la un număr crescut de cancere cutanate.

Cancerele de piele se clasifică în:

 • Neoplazii cutanate non-melanice (NCNM)
 • Melanoame (NMC)

Majoritatea cancerelor de piele non-melanom (NCNM) vor fi diagnosticate în zone ale corpului cu expunere excesivă la soare. Deși aceste cancere pot fi progresive local, rar metastazează și se pot extinde și la alte părți ale organismului. Datorită descoperirii lor la timp și potențialului scăzut de metastaziere, cancerul de piele non-melanom este adesea tratat cu succes și vindecat prin tratament local.

Cancerul de piele - Sante Tour - Turism MedicalFactorii de risc pentru apariția NCNM sunt:

 • expunere la radiații solare, arsenic (boala Bowen);
 • iradiere terapeutică (pentru acnee sau hirsutism);
 • imunosupresie;
 • infecții: virusul papiloma uman (HPV)
 • tipurile 5 și 8 – carcinoame spinocelulare (CSC) cutanate in situ și invazive;
 • tipurile 16 și 18 (transmitere sexuală) – CSC genitale și anale
 • inflamații cronice: fistule, dermatită de stază, cicatrici cheliode/postvaccinare, leziuni atrofice;
 • factori ereditari: xeroderma pigmentosum, sindromul nervilor bazali (CBC nevoid);
 • oncogene amplificate și mutante: H-ras, K-ras, M-ras, C-myc; gene supresoare: p53 (50-100%)

Cu toate acestea, factorul de risc cel mai des întâlnit pentru dezvoltarea cancerului de piele este expunerea la radiațiile ultraviolete. Majoritatea cazurilor (90%) de cancer de piele va apărea la persoane care nu prezintă alți factori de risc decât supraexpunerea la soare.

Radiațiile violete, atât cele de la expunerea la soare cât și utilizarea saloanelor de bronzare, afectează epiderma și ADN-ul celulelor din piele. Această deteriorare continuă cu fiecare expunere la soare, ducând în cele din urmă la mutații care vor cauza apariția celulelor canceroase. S-a demonstrat faptul că arsurile solare puternice sunt deosebit de periculoase atunci când apar la copii. Expunerea la soare în copilărie este cel mai puternic asociată cu dezvoltarea carcinoamelor bazo-celulare, în timp ce expunerea la soare în decada care precede diagnosticarea este corelată cu apariția carcinoamelor scuamo-celulare.

Cel mai eficient tratament pentru cancerele de piele este prevenția. Cea mai ușoară abordare pentru prevenirea cancerelor de piele este evitarea supraexpunerii la radiații ultraviolete, atât de la razele solare cât și saloanele de bronzare.

Cancerul de piele - Sante Tour - Turism MedicalRecomandările generale din partea Societății Americane de Cancer includ evitarea expunerii prelungite, fără protecție la soare între orele 10:00 și 16:00, deoarece expunerea la radiațiile ultraviolete în acest interval orar este cea mai periculoasă. Alte recomandări includ haine cu mânecă lungă și pălărie/șapcă atunci când sunteți afară, cremă de protecție solară, care trebuie reaplicată des, și limitarea înotului la dimieața și seara, atunci când soarele nu mai este atât de puternic. Cremele de protecție solară au o importanță majoră pentru prevenirea cancerelor de piele. Ar trebui să ne dăm zilnic cu cremă de protecție solară cu factor de protecție SPF 15 sau mai mare, chiar și iarna, pe orice suprafața neacoperită, inclusiv pe buze. Folosirea constantă a produselor de protecție solară a demonstrat abilitatea de a reduce deteriorarea pielii la oameni cu un istoric de supraexpunere solară. Aceste recomandări, în timp ce sunt importante pentru toți oamenii, sunt însă vitale pentru oamenii cu pielea deschisă la culoare, ochi de culoare deschisă, și roșcați. În cele din urmă, este foarte important să îi învățați pe copii să-și protejeze pielea evitând arsurile solare și să promoveze obiceiuri sănătoase de îngrijire a pielii.

Pe măsură ce îmbătrânim, numărul de ani de expunere la soare crește, și de aceea riscul de a face cancer de piele crește. Din cauza creșterii riscului de a face cancer în funcție de vârstă, este foarte important să ne examinăm pielea în mod regulat și să observăm la timp orice schimbare. Fiți atenți la forma și culoarea alunițelor și pistruilor pe care îi aveți. Adesea cancerul de piele se dezvoltă dintr-o leziune existentă, cauzând modificări ale felului în care se prezintă. Faceți o rutină din a vă examina pielea în oglindă, inclusiv spatele, fața, buzele, mâinile, antebrațele, și scalpul. În plus, este recomandat să mergeți la medic în mod regulat. Diagnosticul precoce este esențial în stabilirea celui mai bun tratament. Deoarece cancerele de piele sunt în strânsă legătură cu expunerile, persoanele care au avut cancere de piele au risc mult mai ridicat pentru apariția altor cancere de piele, fie în situl primar (de origine) sau în altă parte a corpului. Din această cauză, în timpul vizitelor medicale regulate trebuie să se facă un examen complet al pielii.