Cancerul de vezica urinara - Sante Tour - Turism Medical (1)Vezica urinară este un organ cavitar ce stochează urina. Ea este situată in abdomenul inferior, are aproximativ dimensiunea unui grapefruit si este extensibilă (elastică) ceea ce permite mărirea sau micşorarea peretelui său muscular.

Cancerul de vezică urinară este o afecţiune în care celulele canceroase se formează in ţesuturile vezicii.

În fiecare an in S.U.A. sunt diagnosticate peste 67.000 de noi cazuri. Este a patra afecțiune oncologică ca frecvenţă la bărbat şi a noua ca frecvenţă la femeie în S.U.A. Din fericire, majoritatea celor suferinzi de cancer de vezică urinară nu decedează din cauza acestei afecţiuni, dar totuşi, în fiecare an mor 13.000 de oameni cu aceasta afecţiune.

Opţiuni terapeutice

Opţiunile terapeutice depind de stadiul cancerului vezical (stadiul 0 la stadiul 4). Există patru opţiuni terapeutice standard în cancerul de vezică.

 • Chirurgicală

 • Radioterapie

 • Chimioterapie

 • Terapie biologica

În funcţie de tipul şi de stadiul cancerului, pot fi folosite combinat mai multe opţiuni terapeutice pentru a creşte şansele de vindecare. Chirurgia este tratamentul de primă intenţie in cancerul vezical şi se aplică în peste 90% din cazurile de cancer de vezică (ca terapie unică sau asociată). Când cancerul a invadat musculara peretelui vezical, cistectomia radicală este opţiunea de elecțiune.

Tratamentul chirurgical: cistectomia

Cistectomia reprezintă îndepărtarea întregului perete vezical sau doar a unei parți din el şi posibil îndepărtarea ganglionilor limfatici învecinați şi a organelor ce pot conţine celule canceroase. Dacă vezica este îndepărtată, chirurgul realizează un nou mod  in care urina sa se acumuleze şi să părăsească corpul.

Clasic, cistectomia se realizează prin abord deschis, chirurgul realizând o incizie abdominală largă pentru a ajunge la vezică. O altă abordare o reprezintă laparoscopia convenţională, ce este mai puţin invazivă, dar limitează dexteritatea medicului, câmpul vizual şi controlul raportat la chirurgia deschisă.

Cistectomia da Vinci

Dacă medicul vă recomandă un tratament chirurgical pentru cancerul de vezică, puteţi beneficia de o nouă metodă minim invazivă – cistectomia da Vinci.

Sistemul da Vinci foloseşte tehnologia de ultimă oră pentru a-i ajuta pe medici să realizeze operaţii mai precise decât le permite chirurgia convenţională. El vă oferă mai multe avantaje potențiale fata de chirurgia clasică deschisă:

 • mult mai puţină durere

 • pierdere de sânge mai redusă

 • scade necesitatea transfuziilor

 • risc mai redus de infecţie

 • cicatrici mai mici

 • durata de spitalizare mai redusa

 • recuperare mai rapidă

 • prognostic clinic mai bun în multe cazuri

Precizia şi dexteritatea instrumentelor sistemului da Vinci permit un abord minim invaziv pentru tratarea cancerului vezical.

Ca şi în cazul oricărui tip de intervenţie chirurgicală, aceste beneficii nu pot fi garantate, intervenţia chirurgicală fiind unică pentru fiecare caz în parte. Sistemul da Vinci este considerat sigur şi eficient, dar nu este adecvat oricărui caz. Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre opţiunile terapeutice, cât şi despre beneficii şi riscuri.

Dacă sunteţi un candidat pentru cistectomie, discutaţi cu un urolog ce realizează intervenţii da Vinci pentru cancerul de vezică urinară.

Factori de risc

Diferite cancere au diferiţi factori de risc. Factorii de risc cresc riscul de a face o boală, dar e bine să se ţină cont de faptul că mulţi oameni cu unul sau mai mulţi factori de risc pot să nu facă niciodată cancer de vezică urinară, la fel cum persoane cu această afecţiune pot să nu prezinte nici un factor de risc. Este important să se cunoască factorii de risc astfel încât să se adopte decizia adecvată precum o modificare a modului de viaţă sau monitorizarea apariţiei unui potenţial cancer.

Fumatul

Cel mai mare factor de risc pentru cancerul de vezică urinară este fumatul. Fumătorii au un risc de peste doua ori mai mare decât nefumătorii să facă cancer de vezică urinară. Fumatul determină aproape jumătate din decesele prin cancer de vezică urinară la bărbaţi (48%) şi aproape o treime (27%) la femei. Unii dintre agenţii carcinogeni (substanţe ce determină apariţia cancerului) din fumul de tutun sunt absorbiţi de plămâni şi trec în sânge. Din sânge aceştia sunt filtraţi de rinichi şi concentraţi în urină. Aceste substanţe din urină afectează celulele uroteliale ce căptuşesc interiorul vezicii. Această leziune creşte riscul de apariţie a cancerului.

Deoarece vezica urinară este poarta de ieşire pentru multe substanţe chimice din organism, aceştia sunt principalii factori de risc pentru cancerul de vezică urinară. Acesta este şi cazul substanţelor ce provin din fumul de tutun sau din expunere profesională aşa cum este explicat mai jos.

Expunerile profesionale

Anumite substanţe chimice utilizate în industrie sunt legate de cancerul vezical. Substanţe numite amine aromatice, precum benzidina, beta naftilamina, ce sunt uneori folosite în industria vopselurilor, pot cauza cancer vezical.

Alte industrii ce folosesc anumite substanţe chimice organice pot să-şi expună lucrătorii la riscul de a face cancer vezical dacă nu se aplică măsuri adecvate de protecţie a muncii. Ramurile industriale cu cel mai ridicat risc sunt industria cauciucului, pielăriei, textilelor şi vopselurilor precum şi tipografiile. Alţi muncitori cu un grad ridicat de risc pentru cancerul de vezică sunt vopsitorii, coafezele, mecanicii, tipografii şi şoferii de camioane datorită expunerii la gazele de eșapament ale motoarelor diesel.

Fumul de ţigară şi expunerea profesională pot conlucra la apariţia cancerului de vezică. De asemenea fumătorii ce lucrează cu substanţele cancerigene amintite mai sus au un risc foarte crescut de a face cancer de vezică urinară.

Rasa

Rasa alba are un risc de două ori mai mare să facă cancer de vezică faţă de rasa neagra si latino americani. Cauzele acestei diferenţe sunt insuficient cunoscute. Asiaticii au cea mai scăzută incidenţă a cancerului de vezică urinară.

Vârsta inantata

Riscul de a face cancer de vezică creste cu vârsta. Peste 70% din cei cu cancer de vezică au peste 65 de ani.

Cancerul de vezica urinara - Sante Tour - Turism Medical (2)Inflamaţia cronică a vezicii urinare

Infecţiile urinare, litiza renală şi vezicală, cât şi alţi factori ce determină o iritare cronică a vezici au fost legaţi de apariţia cancerului de vezică, în special a carcinomului cu celule scuamoase, dar nu determină neapărat determină cancer. Schistosomiaza, cunoscută şi ca bilharţioză este o infecţie determinată de un parazit ce afectează vezica crescând riscul de cancer vezical. Deşi acest parazit este întâlnit mai mult în Africa de Nord, el este una din cauzele de cancer vezical la persoanele provenite din această zonă.

Prezenţa cancerului vezical în antecedentele patologice personale

Carcinomul urotelial, este cancerul tractului urinar ce debutează prin celule formate atât în vezică cât şi în uroteliu ce căptuşeşte bazinetul,ureterele şi o porţiune din uretră. Ureterele transportă urina de la rinichi la vezică. Uretra este un canal ce transportă urina de la vezică. Chiar şi când o tumoră vezicală este complet îndepărtată, există un risc ridicat de formare a unei noi tumori în aceeaşi sau în altă regiune a uroteliului. Din acest motiv, cei ce au avut cancer vezical trebuie să rămână sub control medical periodic. Persoanele ce au in familie rude cu cancer vezical au şi ei un risc crescut.

Anomaliile congenitale ale vezicii urinare

Înainte de naştere există o legătură între ombilic şi vezica urinară, legătură numită uracă şi care dispare înainte de naştere. Dacă o parte din uracă persistă după naştere,aceasta se poate maligniza. Cancerele cu punctul de plecare în uracă sunt în general adenocarcinoame. Astfel de cancere sunt rare, reprezentând mai puțin de 1% din cancerele vezicale, dar reprezintă o treime din adenocarcinoamele vezicii urinare, care de asemenea sunt rare.

O altă anomalie congenitală ce creşte riscul de apariţie a cancerului vezical, este extrofia vezicală, caracterizată prin lipsa peretelui abdominal în faţa vezicii urinare, ceea ce expune vezica la infecţii cronice şi poate determina apariţia adenocarcinomului vezical.

Factorii genetici

Cancerul vezical are frecvent agregare familială. Acestea reprezintă aproimativ 1% din cazuri 5. Persoanele cu o mutaţie a genei retinoblastomului, ce determina cancerul ochiului la copii, au o incidentă mai crescută a cancerului de vezică. Mai multe studii au arătat că oamenii metabolizează diferit substanţele chimice în funcţie de zestrea lor genetica. Persoanele ce metabolizează mai lent substanţele chimice au un risc mai mare sa facă cancer de vezică urinară.

Chimioterapia şi radioterapia

Dozele mari de cyclofosfamidă (Cztoxan), un medicament folosit în tratamentul cancerului şi ifosfamida (Ifex), un medicament similar cyclofosfamidei, cresc riscul de cancer vezical. Un caz tipic ar fi o persoană cu limfom – cancer ce afectează ganglionii limfatici – adesea tratat prin chimioterapie cu scheme ce includ cyclofosfamidă. Un medicament numit mesna este folosit în asociere cu aceste două medicamente pentru a proteja vezica urinară de iritarea vezicii reducând riscul de cancer vezical. Persoanele ce fac radioterapie pelvină au un risc crescut de cancer vezical.

Apa şi arsenicul

Prezenţa arsenicului în apă a fost asociată cu creşterea riscului pentru cancerul de vezică urinară. Riscul depinde în mare parte de zona geografică şi dacă sistemul de alimentare cu apă respectă standardele pentru concentraţia de arsenic.

Consumul de lichide

Aportul scăzut de lichide creşte riscul apariției cancerului de vezica. Persoanele ce beau zilnic multe lichide au o incidenţă mai scăzută a cancerului vezical. Aceasta se explică prin golirea frecventă a vezicii, astfel substanțele chimice fiind eliminate mai rapid din organism.

Screening şi teste pentru cancerul de vezică urinară

Aspecte generale

Anual în Statele Unite, peste 68000 de oameni sunt diagnosticaţi cu cancer de vezică urinară şi aproximativ 14000 mor datorită acestei afecţiuni. Screeningul reprezintă testarea pentru o afecţiune (cancer vezical în acest caz) înainte ca simptomele să apară. Un test de screening poate ajuta adesea  la depistarea cancerului într-un stadiu incipient. Cancerul vezical in stadii incipiente poate fi adesea tratat deoarece nu s-a răspândit încă in alte părţi ale corpului.

Există mai multe teste de screening şi proceduri ce examinează urina, vaginul sau rectul pentru a diagnostica cancerul vezical.

Examenul computer tomografic

Un examen computer tomografic (CT) este un procedeu ce înregistrează o serie de imagini detaliate din interiorul corpului sub diferite unghiuri. Aceste imagini sunt create de un calculator legat la un aparat de raze X. Se poate introduce o substanţă de contrast ce poate fi injectată intr-o venă sau înghițită pentru ca organele şi ţesuturile să se vadă mai clar.

Cancerul de vezica urinara - Sante Tour - Turism Medical (1)Examenul de urină

Examenul de urină este un test ce determina culoarea urinei şi conţinutul ei precum glucoză, proteine, eritrocite, leucocite.

Tușeul

Constă în examenul vaginului şi/ sau rectului. Medicul introduce degetele în vagin şi/ sau rect pentru a palpa eventualele proeminenţe.

Pielografia intravenoasă 

Pielografia intravenoasă constă într-o serie de radiografii ale rinichilor, ureterelor (tuburile ce duc urina de la rinichi la vezică) şi vezicii urinare pentru a vedea dacă există cancer în aceste organe. O substanţă de contrast este injectată intravenos, iar pe măsură ce urina trece din rinichi, ureter şi vezică se fac radiografii pentru a vedea daca sunt blocaje.

Cistoscopia

Cistoscopia este o investigaţie prin care se examinează interiorul vezicii şi uretrei pentru a identifica zonele anormale. Un cistoscop se introduce prin uretră în vezică. Cistoscopul este un instrument subţire, tubular cu lumina şi o lentilă pentru vizualizare. Poate avea de asemenea un dispozitiv pentru a preleva mostre de ţesut, ce vor fi examinate la microscop.

Biopsia

Biopsia reprezintă prelevarea de celule sau ţesuturi pentru a fi examinate la microscop de către un anatomopatolog pentru a verifica daca sunt semne de cancer. O biopsie pentru cancerul de vezică urinară se face în general în timpul cistoscopiei. Se poate îndepărta întreaga tumoră în timpul biopsiei.

Citologia urinară

Examenul de citologie urinară constă în examinarea la microscop a urinei pentru celule anormale.