Cancerul osos - Turism Medical Sante Tour (1)Cancerul osos este un tip de cancer destul de rar întâlnit. Cancerul osos poate debuta la nivelul oricărui os din organism, dar cel mai frecvent afectează oasele lungi care intra in alcătuirea brațelor si picioarelor.

Exista mai multe tipuri de cancer osos. Unele dintre acestea apar in principal la copii, in timp ce altele afectează mai mult adulții.

Termenul de cancer osos nu include tipurile de cancer care debutează in alte țesuturi ale organismului si se răspândesc la os. De asemenea, cancerul osos nu se refera si la tipurile de cancer de sânge, cum ar fi mielomul multiplu si leucemie, care încep in măduva osoasa – substanța gelatinoasa din interiorul osului unde se produc celulele de sânge.

Din păcate, simptomele cancerului osos nu se manifesta intr-un mod semnificativ decât atunci când boala este intr-un stadiu avansat. In plus, multe tipuri de cancer se dezvolta lent, pe o perioada lunga de timp, ceea ce poate determina bolnavul sa asocieze simptomele cu alte condiții legate de înaintarea in vârsta, cum ar fi artrita. Alți factori care influențează simptomele cancerului osos sunt localizarea si mărimea tumorii.

Cel mai frecvent simptom al tumorilor osoase este durerea. In cele mai multe cazuri, durerile devin treptat mai severe. Inițial, durerea poate fi prezenta doar noaptea sau in timpul activităților fizice. In funcție de mărimea tumorii cei afectați pot prezenta simptome timp de saptamani, luni sau chiar ani înainte de a merge la control medical.

In cazuri restrânse, bolnavii pot resimți senzația de tăietura constanta la nivelul țesuturilor din jurul oaselor. Acest simptom este mai comun in cazul histiocitomului fibros malign sau fibrosarcomului, dar poate sa apăra si in cazul altor tipuri de cancer osos.

Cancerul osos - Turism Medical Sante Tour (4)In timp, dezvoltarea tumorii poate cauza fragilitatea oaselor. In acest caz, fracturile si traumatismele la nivelul oaselor apar mai des si mai ușor decât in mod normal. Acesta este un semn definitoriu al cancerului osos si poate fi prezent atât in cazul tumorilor maligne, cat si in cazul tumorilor benigne. Chiar si tumorile benigne se pot răspândi si pot slabi rezistenta oaselor.

In cazul in care tumora comprima un nerv din zona afectata, bolnavul poate resimți durere, amorțeala sau furnicături in acea zona. Atunci când sunt comprimate vasele de sânge din jurul tumorii este afectat fluxul sanguin.

Alte semne si simptome mai puțin întâlnite includ febra, frisoanele, transpirațiile nocturne si scăderea in greutate. Aceste manifestări sunt mai frecvente după ce cancerul se raspandeste la alte țesuturi din organism.