Evoluția uimitoare a medicinei si aparatura extrem de performanta in chirurgia viciilor de refracție asigura pacientului o diversitate de opțiuni chirurgicale, cu maxima eficienta si riscuri minime, care ii permit reluarea vieții sociale, dar mai ales redobândirea stimei de sine si creșterea acesteia.

Tratamentul chirurgical al principalelor vicii de refracție (miopia, hipermetropia sau astigmatismul) include tipuri de operații prin care se scad dioptriile aproape total, pana la zero.

Nu toți pacienții pot beneficia de chirurgie retractiva – exista si contraindicații, printre care:

  • vârsta sub 20 de ani
  • valoarea nestabilizata a dioptriei in ultimii doi ani
  • anumite boli oculare si generale: diabet zaharat, glaucom,sindrom de ochi uscat, inflamații oculare cronice s.a.

Exista mai multe feluri de intervenții chirurgicale retractive, consacrate in domeniu:

Chirurgia cu Laser Excimer (LASIK, LASEK, PRK)

Principiul operației este aplicarea spotului Laser pe suprafața ochiului, la nivelul corneei, „șlefuind-o” si subțiind-o, modificând astfel si dioptriile.

Implantarea de lentile refractive intraoculare, pe ochi „fac” (ochi care are păstrat cristalinul propriu), tip:

  • lentile pentru miopie (implante negative)
  • lentile pentru hipermetropie (implante pozitive)
  • lentile pentru astigmatism, torice (implante torice).

Extracția cristalinului natural, cu implantarea de cristaline artificiale.

Aceste cristaline artificiale se poziționează in spatele irisului, in locul cristalinului natural, după extracția acestuia. Desigur, operațiile menite sa ne scape de ochelari definesc cu claritate societatea moderna si sunt efecte ale tehnologiei de vârf in oftalmologie, dar nu sunt obligatorii.

Si operația care ne scapă de ochelari, dar si opțiunea de păstrare a ochelarilor au propriile avantaje sau dezavantaje.

Cele mai importante avantaje ale operației sunt:

  • Atuul principal al operației este ca ne oferă independenta fata de ochelari. Asta înseamnă ca putem practica un sport fara ca ochelarii sa ne mai incomodeze, sau putem performa in profesii in care viciile de refractie nu sunt permise in mod normal.
  • Factorul psihologic, in special la femei, este extraordinar de important: scăpând de ochelari, mai ales de cei cu dioptrii foarte mari, inestetici si grei, multor pacienți li se schimba starea de spirit, devin mai încrezători in ei insisi sau chiar isi găsesc mai ușor un loc de munca.
  • Chiar si din punct de vedere funcțional si medical, prin eliminarea ochelarilor se elimina si anomaliile de vedere sau „aberațiile” (de sfericitate etc.) lentilelor lor, astfel incat după operație pacientul vede mai bine fara ochelari decât vedea înainte chiar cu ochelari.
  • Nu in ultimul rând, aspectul material trebuie luat in considerare ca un avantaj al realizării operației. Faptul ca ochelarii sunt o investiție repetabila la nesfârșit poate deveni in timp mai scump decât operația insasi.