Majoritatea operațiilor ginecologice se realizează prin chirurgie deschisă, adică prin deschiderea abdomenului. Studii recente au dovedit ca simpla deschidere a cavitații abdominale implica riscul unor complicați uneori cu repercusiuni serioase. Acest fapt este cunoscut încă din epoca de început a chirurgiei moderne, motiv pentru care la începutul secolului XIX una din cele mai frecvent practicate operații – histerectomia a început sa fie practicata pe cale vaginala. Intr-o epoca in care asepsia si antisepsia, fără a mai vorbi de antibioterapie, nu erau cunoscute acest tip de operație putea fi practicata cu succes cu o rata redusă de complicații.

După aproape 200 de ani in plină epoca a chirurgiei moderne practicata in condiții de maxima securitate se revine asupra chirurgiei vaginale care oferă avantaje nete fata de același tip de intervenții practicate pe cale abdominala:

  • complicații intraoperatorii reduse;
  • durere postoperatorie redusă;
  • consum redus de medicamente;
  • reîntregirea socială rapida.

Spre exemplu; pentru o histerectomie abdominala sunt necesare minimum 5 zile de spitalizare, tratament cu antibiotice pe toată perioada, reintegrare sociala după 6 săptămâni. Pentru aceiași operație pe cale vaginala se administrează o singura doza de antibiotic, pacienta poate fi externata in primele 24 de ore, iar reintegrarea socială se poate face după 2 săptămâni.

Nu numai  histerectomia se poate realiza pe cale vaginala. Aproape toate operațiile pentru  prolepse genitale, incontinenta urinare sau decalarea dar si operații pentru cancerele genitale cu excepția celui ovarian cu aceleași avantaje.

Chirurgia laparoscopica

La începutul anilor 50, plecând de la ideea de a vedea ce se întâmplă in cavitatea abdominala in anumite boli ginecologice a fost imaginat si realizat un sistem optic care introdus printr-un orificiu mai mic de 1cm prin peretele abdominal permitea o vizualizare directa a pelvisului fără a putea interveni operator. Odată cu evoluția tehnologica s-a ajuns la performante greu de imaginat chiar si cu 30 de ani in urma.

In prezent marea majoritate a operatorilor ginecologice se pot realiza pe cale laparoscopica. Termenul de laparoscopie provine de la cuvintele grecești laparos = perete abdominal si scopos= a vedea.