Tehnicile de chirurgie estetica au evoluat, având la origine tehnici de chirurgie reconstructiva; multe din procedurile aplicate in prezent pe scara larga pentru imbunatatirea aspectului estetic, au început ca soluții pentru probleme reconstructive. Relația dintre cele doua tipuri de proceduri este foarte strânsa si de aceea chirurgii plasticieni experimentați in chirurgia reconstructiva au deja o baza foarte solida in abordarea operațiilor estetice.

Chirurgia estetica este o ramura a chirurgiei plastice care are ca scop ameliorarea aspectului estetic al corpului omenesc, aceasta însemnând fie corectarea unor deficiente morfologice constituționale sau dobândite, fie îndepărtarea semnelor de imbatranire.

Pacienții care se adresează chirurgiei estetice sunt persoane sănătoase, care doresc o imbunatatire a calitatii vieții personale sau socio-profesionale.

Oamenii cu o buna imagine personala sunt mai eficienți in activitatea lor, sunt mai siguri pe ei si interacționează pozitiv cu ceilalți. Mulți oameni au funcții in care felul cum arata este important, chiar daca nu sunt persoane publice. Oamenii sunt judecați, cel puțin intr-un anumit grad, după felul cum arata. O infatisare tanara si plăcuta pe langa faptul ca iti reda increderea in sine poate fi si un mijloc de a ramane competitiv.

Încrederea in sine este o condiție esențiala pentru sănătatea si reușita noastră in viața!

Serviciile chirurgicale reclama o calitate deosebita si o mare responsabilitate din partea celor care o practica. Pe langa o solida experiența in domeniul chirurgiei reconstructive, chirurgii plasticieni care desfasoara si activitate in domeniul chirurgiei estetice trebuie sa dea dovada de un discernământ deosebit si conștiința profesionala pentru stabilirea corecta a indicațiilor. Chirurgul trebuie sa explice corect pacientului, posibilitățile reale si riscurile ce decurg din astfel de intervenții chirurgicale.

Pacientul trebuie sa inteleaga ca nu exista interventii chirurgicale miraculoase si ca orice interventie chirurgicala cosmetica are avantaje si dezavantaje, in relatie directa cu indicatia operatorie, cu experienta chirurgului, cu tehnica si materialele utilizate, depinzand in mare masura si de particularitatile individuale.

Abdominoplastia duce la indepartarea „sortului” de la nivelul abdomenului inferior producând o cicatrice permanenta extinsa de regula de la un sold la altul. Abdominoplastia se practica din anii ’60 si daca este făcuta de un chirurg plastician experimentat, rezultatele sunt bune.

Abdominoplastia este o intervenție chirurgicala majora, cu ajutorul căreia se indeparteaza excesul de piele si grăsime de la nivelul abdomenului inferior. In același timp operator se pot rezolva defectele de perete abdominal si se suturează pe linia mediana mușchii drepți abdominali.

Blefaroplastia (chirurgia pleoapelor) se practica din perioada anilor ’70, de atunci un mare număr de barbati si femei beneficiind de rezultate excelente.

Intervenția are ca scop îndepărtarea excesului tegumentar si grăsos aflat la nivelul pleoapelor superioare si inferioare. Acest exces de piele si grăsime duce la scăderea câmpului vizual, la apariția de riduri si pungi, conferind fizionomiei un aspect obosit.

Blefaroplastia se poate face la nivelul pleoapelor superioare si inferioare separat sau împreuna, in aceeași intervenție. De asemenea, ea poate fi asociata cu liftingul facial.

Termenul de ginecomastie semnifica creșterea sânilor la barbati, traducerea din limba greaca însemnând „sâni de femeie”. Ginecomastia poate afecta unul sau ambii sâni. Dezvoltarea sânilor la bărbat poate avea grade variabile: de la discret pana la foarte evident. Cel mai frecvent ea se instalează la pubertate, la vârsta adulta fiind prezenta la 25-30% din populația masculina. Cea mai frecventa cauza a ginecomastiei este creșterea nivelului hormonilor estrogeni si scăderea celor androgeni. De asemenea, s-a observat o legătura intre ginecomastie si administrarea unor medicamente (anabolizante), consumul de alcool, droguri si obezitate.

Liftingul facial este o operație care se practica din perioada anilor ’70 si este cea mai buna soluție pentru atenuarea prejudiciilor estetice ale vârstei. Pe măsura ce oamenii imbatranesc, efectele gravitației, stresurile cotidiene si expunerea la soare pot fi văzute pe fetele lor, prin apariția unor riduri adânci. Procesul de imbatranire afectează, pe langa piele si țesuturile subiacente cum ar fi: mușchii fetei si gatului si chiar scheletul osos poate fi sediul unor modificări involutive. Liftingul facial nu poate opri procesul de imbatranire, el dând numai „timpul înapoi” prin atenuarea celor mai vizibile semne ale imbatranirii.

Lipoaspiratia este o metoda de îndepărtare a depozitelor adipoase din zone care sunt genetic programate ca fiind greu de redus (coapse, fese, solduri, abdomen – pentru femei; abdomen, solduri – pentru barbati). De menționat ca lipoaspiratia nu este o metoda de slăbit, ci doar de conturare a corpului, de „sculptura” a corpului si este o excelenta metoda de stimulare a voinței pentru a obține dimensiunile dorite. Acest tip de operație se practica din perioada anilor ’80, fiind considerata in SUA cea mai populara intervenție de chirurgie estetica.

Otoplastia, corectarea urechilor decolate, se face pentru a apropia urechile de cap sau pentru a le face mai mici. De obicei urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai decolata decât cealaltă; de asemenea pot exista diferențe de mărime intre cele 2 urechi. Scopul operației este de a restabili aceasta simetrie dar nu trebuie omis ca poate nu va fi perfecta.

Rinoplastia este o operație estetica care se adresează piramidei nazale, fiind una dintre cele mai solicitate operații. Rinoplastia este o tehnica chirurgicala care restructurează si reda forma naturala a nasului prin repararea sechelelor unor traumatisme sau corectarea posibilelor deformări ereditare.