Coroanele dentare sunt lucrari dentare (mai precis protetice) care acopera sau invelesc partea vizibila a unui dinte. Pentru ca medicul stomatolog sa le poata fixa pe dinte trebuie indeplinite anumite conditii:

  • medicul va prepara intr-un anumit fel dintele, operatiune numita slefuire
  • dintele respectiv sa fie sanatos sau corect tratat si sa nu fie mobil
  • partea coronara ( adica partea vizbila in cavitatea bucala) a dintelui sa fie suficient de rezistenta pentru a sustine lucrarea

Rolul coroanelor dentare

Coroanele dentare trebuie sa inlocuiasca cat mai adecvat dintele pe care il invelesc. Pentru aceasta, coroana trebuie sa preia functiile dintelui :

  1. Estetica – sa se integreze ca forma, marime si culoare cu dintii vecini.
  2. Functia masticatorie– coroana trebuie astfel modelata incat masticatia sa se realizeze confortabil. Deoarece coroanele sunt lucrari dentare mici, toate fortele masticatorii se vor transmite de-a lungul radacinii dintelui pe care sunt fixate, asigurand astfel un confort optim.
  3. Functia fonetica– trebuie refacuta mai ales daca se realizeaza coroane pe incisivii superiori. Datorita volumului mic, reobisnuirea cu vorbitul se face mai repede dupa cimentarea coroanelor dentare decat in cazul lucrarilor mai intinse (punti dentare, proteze mobilizabile).
  4. Rezistenta– sa pastreze sau sa creasca rezistenta dintelui pe care il acopera.

Avantajele coroanelor dentare

Refacerea dintelui din punct de vedere estetic si functional

Este cel mai important avantaj al coroanelor dentare. Dupa cimentarea definitiva a coroanelor, dintele va putea participa la procesul masticator la fel ca inainte de distructie. Rezultatul estetic va depinde de materialul din care se va confectiona coroana.

Este nevoie de putine sedinte pentru a fi confectionate

Sunt lucrarile protetice care au nevoie de cel mai putin timp pentru a fi realizate. In functie de tipul de coroana ales, durata executiei poate varia intre 2 si 4 sedinte.

Obisnuirea cu coroanele dentare se realizeaza extrem de rapid

Deoarece sunt lucrari dentare mici, obisnuirea cu coroanele dentare se face de obicei in cateva zile.

Dezavantajele coroanelor dentare

Necesita slefuirea dintelui

Daca se confectioneaza pe dinti naturali, este nevoie de dezavantajele coroanelor dentare

Necesita slefuirea dintelui
Daca se confectioneaza pe dinti naturali, este nevoie de slefuire acestora in vederea adaptarii coroanelor. Aceasta operatiune duce la pierderea unei mari cantitati de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor. Uneori, nu este nevoie sa slefuim din dintele propriu zis. In cazul pivotilor dentari  sau implanturilor dentare coroanele se confectioneaza peste aceste dispozitive. Slefuirea acestora in vederea adaptarii coroanelor. Aceasta operatiune duce la pierderea unei mari cantitati de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor. Uneori, nu este nevoie sa slefuim din dintele propriu zis. In cazul pivotilor dentari  sau implanturilor dentare  coroanele se confectioneaza peste aceste dispozitive.