Fertilizarea in vitro - Turism Medical - Sante Tour (2)Fertilizarea in vitro (FIV) este o tehnica de reproducere umana asistata, la care se apeleaza dupa ce toate tratamentele clasice au esuat (inclusiv cealalta procedura de reproducere umana asistata, mai putin invaziva – inseminarea artificiala) sau in cazuri de infertilitate mai grave, unde se recomanda din start fertilizarea in vitro (lipsa trompe, infertilitate masculina grava).

Fertilizarea in vitro (FIV) inseamna crearea embrionului in afara corpului uman. Fertilizarea nu intervine cu nimic in complexul genetic al copilului, astfel ca intre fatul creat in vitro si fatul procreat natural nu apar deosebiri ale dezvoltarii. Dupa stimularea hormonala a ovarelor, ovocitele (celulele germinative feminine) sunt extrase si se pun in contact cu spermatozoizii partenerului intr-o eprubeta (in vitro). Spermatozoizii vor fecunda ovocitele si astfel se vor obtine embrioni care vor fi introdusi in uterul viitoarei mame, unde, in cazul fericit, acestia vor continua sa se dezvolte, rezultand sarcina. Sansele de reusita a acestei proceduri (obtinerea unei sarcini viabile) sunt insa destul de mici, procentele estimate de majoritatea clinicilor fiind in jur de 30-35%.

Fertilizarea in vitro - Turism Medical - Sante Tour (4)Procedura FIV consta in trei pasi majori:

  • inducerea stimularii ovariene
  • punctia ovariana (extragerea ovocitelor)
  • embrio-transferul.

Stimularea ovariana controlata – inducerea cresterii mai multor foliculi

Acest pas consta in doua faze: prima- este pre-tratamentul, cand functia ovaraiana este temporar suspendata fie cu pastile contraceptive., fie cu injectii. Acest pre-tratament conduce la rezultate mai bune ale stimularii si, de asemenea, la o programare flexibila a ciclurilor. Dupa acest pre-tratament, daca totul este in regula, se poate incepe stimularea ovariana, de obicei prin tratament diferentiat in functie de pacienta si de profilul hormonal al acesteia. Totul se face sub monitorizare ecografica, la interval de cateva zile. Lungimea medie a stimularii este de 10-12 zile. Atunci cand foliculii cei mai mari ating 17-18 mm, incepe pregatirea pentru extragerea ovocitelor. Urmeaza o injectie care declanseaza faza finala de maturare a ovocitelor, iar punctia este programata dupa 36 de ore.

Riscurile stimularii ovariene:

In cca. 10% din cazuri, in ciuda stimularii, pot sa apara foarte putini foliculi sau chiar deloc. In aceste cazuri, este necesara intreruperea procedurii si startul uneia noi, unde se recomanda o stimulare diferita.

Aproape toate pacientele care sunt sub tratamentul de stimulare ovariana resimt anumite dureri abdominale, crampe, balonari. In cca 1% din cazuri aceste simptome sunt mai grave si se dezvolta hiperstimularea ovariana, caz in care ovarele se maresc, dureri abdominale mai acute sunt prezente. Iar in cele mai severe cazuri, lichidul se acumuleaza in abdomen si etse cazul sa fie drenat. Daca aceste simptome sunt prezente deja in timpul stimularii, incetarea procedurii sau congelarea tuturor embrionilor poate fi deveni necesara.

Fertilizarea in vitro - Turism Medical - Sante Tour (1)Punctia ovariana

La 36 de ore dupa  injectia cu  hormon Hcg (pregnyl, ovitrelle), se face punctia ovariana, procedura care se efectueaza sub anestezie. In timpul punctiei, un ac fin este introdus in ovare ca sa absoarba foliculii si sa obtina ovocitele.

In aceeasi zi, ovocitele sunt fertilizate fie prin fertilizare directa, fie (indeosebi in cazul unei hipofertilitati masculine) prin injectie introcitoplasmatica a spermatozoidului direct in ovocit (ICSI).

Ovocitele nu pot fi extrase din toti foliculii, rata de extragere fiind de 80%

ICSI (injectia introcitoplasmatica de sperma)

Daca parametrii spermei sunt slabi sau daca exista alta indicatie (de ex. fertilizare nereusita in cazuri anterioare) ovocitele sunt fertilizate cu ICSI in loc de fertilizarea clasica. In timpul ICSI, sperma selectata este trecuta prin stratul protector ce inconjoara ovocitul cu un ac foarte fin de sticla. In 1-2% din cazuri, acest proces dauneaza embrionului si in consecinta, nu se va dezvolta un embrion normal din acel ovocit. Folosirea ICSI nu are alte efecte adverse asupra embrionului sau fatului. Rata anomaliiilor congenitale nu este mai mare decat la fertilizarile obisnuite.

Assisted hatching

In anumite cazuri, inainte de embrio-transfer, invelisul care inconjoara embrionul este perforat fie cu un laser, fie cu uacid, procedura numita assited hatching. Aceasta procedura poate ajuta la implantarea cu succes a embrionului. Procedura nu dauneaza embrionului, nu creste riscul malformatiilor. Creste usor riscul obtinerii de gemeni monozigoti.

Fertilizarea in vitro - Turism Medical - Sante Tour (3)Embrio-transferul

Transferul a unu,  doi sau trei embrioni (mai rar patru) este programat a doua sau a treia zi de la punctie, iar la unele clinici chiar a cincea zi (in cazul dezvoltarii de blastocisti). In timpul transferului, mai intai un cateter gol este trecut prin cervix, pentru a se vedea daca transferul este usor sau dificil. Odata ce este confirmat accesul la cavitatea uterina, embrionii sunt absorbiti intr-un cateter similar si transferati in cavitatea uterina.

Riscuri referitoare la sarcina

Exista posibilitatea aparitiei unei sarcini ectopice (extrauterine) dupa FIV, riscul fiind  de 2-3%. Este de asemena posibil ca o persoana sa dezvolta o sarcina in trompe si una in uter (riscul este de la 1: 5000  la 1: 30000). Riscul de avort spontan este crescut in cazurile de sarcina obtinuta prin FIV, acesta fiind cauzat in principal de problemele care stau la baza apelarii la FIV, nu de procedura in sine.

Riscul anormalitatilor genetice sau congenitale nu este crescut in cazul acestei proceduri, este acelasi ca si pentru sarcinile obisnuite (2-3%). Folosirea echipamentelor/metodelor de laborator nu cresc riscurile de defecte la nastere.

Rata de obtinere a sarcinii

In general, rata de obtinere a unei sarcini (de reusita a unui ciclu FIV) este de 30-35% (estimata de clinici). Aceasta depinde si de varsta femeii, este mai mare cu cat femeia este mai tanara. Cca. 20% din sarcini sunt multiple, majoritatea acestora fiind gemeni.