Durerea dentara poate avea mai multe cauze. Printre ele: caria dentara, infectiile pulpare sau periapicale (abcesul dentar) sau un traumatism dentar. Fiecare persoana percepe durerea intr-un mod diferit. Totodata, multe afectiuni pot progresa semnificativ fara a provoca dureri deosebite.

Este indicat sa contactati medicul stomatolog ori de cate ori semnalati o durere la nivelul cavitatii bucale sau orice alt disconfort. Iata cele mai intalnite tipuri de durere dentara, cauzele lor si posibilitati de tratament.

  • Sensibilitate dentara la cald si rece

Cand disconfortul dureaza doar cateva momente, sensibilitatea dentara la cald sau la rece nu semnaleaza de obicei o problema severa. Aceasta sensibilitate poate fi cauzata de o carie mica sau de o obturatie care a devenit mobila.

O alta cauza poate fi o usoara retractie gingivala care descopera mici zone din suprafata radacinii. Aceste zone sunt acoperite de un strat subtire de cement dentar, si sunt foarte sensibile la stimuli externi (cald, rece, atingere).

Ce puteti face

Incercati sa va periati dintii cu o periuta cu peri moi, folosind o pasta cu un continut bogat in fluor. Exista paste specifice pentru dinti sensibili (de exemplu Sensodyne). Aceste paste ar putea reduce sensibilitatea in zonele in care radacina dentara este dezgolita.

Daca dupa cateva zile durerea persista sau creste in intensitate, contactati medicul dumneavoastra stomatolog.

  • Dureri sau disconfort dupa tratamente dentare

Anumite tratamente dentare pot produce o inflamatie usoara a pulpei dentare, ceea ce va provoca o crestere temporara a sensibilitatii dintelui. Din acest motiv, pacientii pot resimti dureri usoare la nivelul dintelui tratat pentru cateva saptamani.

Un alt motiv ar putea fi o obturatie sau o lucrare dentara care a fost lasata „prea inalta”. In aceste situatii, pacientii vor simti un oarecare disconfort in timpul masticatiei sau dureri la nivelul muschilor masticatori sau a articulatiei.

Ce puteti face

In cele mai multe cazuri, durerile vor disparea treptat in cateva saptamani. Totusi, daca durerea persista sau creste in intensitate, apelati la medicul stomatolog.

Daca simtiti ca o lucrare dentara sau obturatie este „prea inalta”, este de asemenea important sa contactati medicul dumneavoastra. In aceste situatii, lucrarea va avea nevoie de oechilibrare ocluzala. Acest procedeu este extrem de simplu dar foarte important pentru confortul masticator.

  • Dureri ascutite cand „muscati” pe dintele respectiv

Pot exista mai multe cauze : o carie adanca, o obturatie care a devenit mobila sau o mica fractura a dintelui. Este posibila si afectarea pulpei dentare sau a tesutul situat sub dinte, numit parodontiu apical.

Ce puteti face

Medicul dumneavoastra stomatolog va evalua situatia. Daca pulpa dintelui este afectata, este nevoie de un tratamnt endodontic. De obicei, nu este necesara extractia dintelui desi tratamentul propus poate diferi de la caz la caz.

  • Dureri acute in cazul consumului de alimente calde sau reci

In cazul in care durerile sunt de intensitate medie sau mare si se prelungesc si dupa ce stimulul a fost indepartat, pulpa dintelui a fost de cele mai multe ori afectata.

Aceasta tulburare se numeste pulpita dentara. De obicei, pulpitele sunt cauzate de microbii aflati la nivelul unei carii dentare care au penetrat smaltul si dentina ajungand in pulpa dintelui.

Ce puteti face

In aceste cazuri este obligatoriu sa contactati medicul stomatolog. Puteti lua anumite calmante, dar acestea vor imbunatati doar temporar situatia.

Nu in toate cazurile va fi necesara scoaterea nervului. Totusi, daca infectia pulpara este ireversibila, va fi nevoie de scoaterea nervului inainte ca dintele sa poata fi reconstituit cu o obturatie sau o coroana dentara

  • Dureri constante de intensitate crescuta care se agraveaza la atingerea dintelui

In aceste situatii infectia a patruns din pulpa dentara in parodontiul apical, afectand tesutul situat sub dinte. Daca gingia este umflata in dreptul dintelui este vorba de un abces dentar.

Uneori, abcesele dentare pot evolua fara dureri, pacientii observand doar ca mucoasa din dreptul dintelui este umflata.

Ce puteti face

Contactati imediat medicul stomatolog pentru ameliorare durerilor si a disconfortului. Medicul va efectua un drenaj endodontic pentru a elimina puroiul si ar putea sa va prescrie un tratament cu antibiotice.

Pentru a salva dintele este nevoie de un tratament endodontic, care se poate intinde pe mai multe sedinte. Daca infectia este foarte avansata sau dintele prea distrus pentru a mai putea fi reconstituit, medicul stomatolog va va indica extractia dintelui.

  • Alte tipuri de dureri dentare

Exista si alte afectiuni care pot provoca dureri resimtite la nivelul dintilor si a fetei. De exemplu,bruxismul (afectiune caracterizata prin „scrasnirea” excesiva si necontrolata a dintilor in special in timpul noptii) poate cauza dureri constante si o senzatie de presiune resimtita in dintii superiori si maxilar.

Sinuzita maxilara (inflamatia sinusurilor maxilare) poate fi de asemenea acompaniata de dureri la nivelul fetei si a dintilor superiori.

Ce puteti face

Este necesara apelarea la medicul stomatolog si/sau la chirurgul maxilo-facial. Planul de tratament va putea fi elaborat doar dupa o consultatie amanuntita insotita de examinari complementare (radiografie, tomografie, RMN etc.)