Endodontia este specialitatea stomatologica care se ocupa cu studiul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare si aparodontiului apical. Cuvantul endodontie provine prin alaturarea a 2 cuvinte grecesti : endon – in interior si odontos – dinte.

Asadar, Endodontia se ocupa cu tratamentul infectiilor pulpei dentare si al complicatiilor acestora in tesutul situat sub dinte – parodontiul apical.

Tratamentul endodontic este o succesiune de proceduri terapeutice care are ca scop eliminarea infectiei de la nivelul pulpei dentare si protejarea zonelor decontaminate de alte agresiuni microbiene.

Tratamentul endodontic este una din cele mai intalnite interventii stomatologice. Daca pulpa unui dinte este infectata sau inflamata sau infectia a ajuns la nivelul parodontiului apical, tratamentul endodontic este necesar pentru a salva dintele.

Care sunt principalele obiective ale tratamentului endodontic ?

Eliminarea infectiei

Primul scop al tratamentului endodontic este eliminarea factorilor cauzatori. In mod normal, infectiile pulpare apar datorita evolutiei cariilor dentare, unde microbii din procesul carios penetreaza smaltul si dentina pentru a ajunge la nivelul pulpei dentare.

Uneori, pulpa dentara poate fi lezata datorita actiunii altor categorii de factori (care nu sunt microbieni). De exemplu, tesutul pulpar poate fi afectat datorita insultelor termice rezultate in urma unor proceduri dentare repetate executate (fara racire) in apropierea pulpei. Pulpa mai poate fi vatamata si in urma actiunii unor agenti chimici puternici aflati in diferite medicamente dentare.

Indiferent de natura agentului etiologic (microbian, termic, chimic etc), pulpa dentara (la fel ca orice tesut din organismul uman) va incerca sa declanseze o reactie de aparare impotriva agentului vatamator. Reactia biologica de aparare a tesuturilor umane impotriva agentilor etiologici agresori se numeste inflamatie.

Inflamatia si infectia

Exista o diferenta clara intre inflamatie si infectie, iar planul de tratament va depinde foarte mult de acest aspect.

Inflamatia

Inflamatia este un raspuns biologic complex al tesuturilor umane la diversi agenti etiologici care incearca sa lezeze aceste tesuturi. Agentii etiologici ai inflamatiei sunt de mai multe tipuri:

  • agenti infectiosi: bacterii, virusi, ciuperci, paraziti
  • agenti iritanti: toxine produse de agentii infectiosi, agenti termici, agenti chimici
  • alte tipuri: celule moarte, agenti traumatici etc

Semnele clasice ale inflamatiei acute sunt: durere, caldura, roseata, tumefiere (sau umflatura) si reducerea functionalitatii tesutului. Practic, inflamatia este o reactie locala de aparare a organismului care incearca sa inlature agentii vatamatori si sa initializeze procesul de vindecare.

Cand pulpa dentara se inflameaza, presiunea incepe sa creasca in interiorul camerei pulpare. Spre deosebire de alte parti ale organismului unde presiunea se poate disipa in tesuturile invecinate, pulpa dentara este inconjurata de pereti foarte duri care nu permit disiparea presiunii.

Din acest motiv, inflamatiile pulpare creaza o presiune foarte mare asupra nervului, situat in interiorul camerei pulpare. Iata de ce inflamatiile pulpare pot duce la aparitia unor dureri de intensitate extrema.

Infectia

Infectia este patrunderea agentilor etiologici infectiosi (bacterii, virusi, ciuperci, paraziti) in tesuturile gazda. Infectiile pulpare sunt cauzate de bacteriile de la nivelul cariilor dentare netratate care penetreaza smaltul si dentina pentru a ajunge in interiorul pulpei.

Concluzie

  • Intr-un sens larg, o infectie va produce intotdeauna o inflamatie a tesutului infectat ca reactie locala de aparare impotriva agentului infectios (imagine dreapta).
  • Pe de alta parte, inflamatia poate aparea si daca tesutul respectiv nu este inca infectat. In aceasta situatie, inflamatia apare ca raspuns al tesutului la agentii etiologici iritanti: toxine produse de agentii infectiosi care nu au penetrat inca tesutul, agenti termici, agenti chimici etc (imagine stanga)

Aplicatie clinica

  • Daca pulpa dentara este inflamata dar agentii infectiosi nu au ajuns inca in interiorul pulpei, nu este intotdeauna necesara indepartarea in totalitate a tesutului pulpar in timpul tratamentului endodontic.
  • Daca pulpa dentara este infectata sau se considera ca infectia pulpei este inevitabila, tratamentul endodontic va viza indepartarea in totalitate a pulpei, atat din interiorul camerei pulpare cat si de pecanalele radiculare.

De aceea, inainte de inceperea tratamentului endodontic propriu-zis, este foarte importanta stabilirea corecta a diagnosticului.

Protejarea dintelui impotriva altor invazii microbiene

Dupa ce agentii infectiosi (sau de alta natura) au fost eliminati si dintele a fost in intregime decontaminat, este vitala protectia acestuia impotriva altor agresiuni. Pentru aceasta, canalele radiculare vor fi „sigilate” cu materiale de obturatie specifice.

Obturatia de canal este ultima etapa a tratamentului endodontic. Dupa finalizarea tratamentului endodontic, dintele va fi restaurat cu o obturatie sau o coroana dentara.