Cei mai multi dintre noi stim deja ca fumatul dauneaza sanatatii. Ceea ce poate nu toata lumea stie, este cat de nociv poate fi fumatul pentru dinti, gingii si sanatatea orala in general.

Ce efecte are fumatul asupra sanatatii orale?

Fumatul poate cauza aparitia mai multor afectiuni orale, dintre care unele foarte grave cum ar fi cancerul bucal.

 • Afectiuni gingivale si ale parodontiului marginal

Parodontiul marginal este aparatul de sustinere al dintelui. Bolile parodontiului marginal (gingivitele si parodontitele) pot cauza aparitia mobilitatii dentare si, in faze avansate, pierderea dintilor.

Fumatul afecteaza functionarea normala a celulelor gingivale. De asemenea, fumatul reduce aportul de sange in gingii si tesutul de sustinere al dintelui, crescand riscul aparitiei inflamatilor gingivale si parodontale.

De aceea, fumatorii sunt mult mai susceptibili la aparitia infectiilor parodontiului marginal. Mai mult, gingivitele si parodontitele vor progresa mai rapid la fumatori decat in cazul nefumatorilor.

Deoarece aportul de sange catre gingii si oasele alveolare este deficitar, procesele de vindecare (in urma extractiilor dentare, tratamentelor parodontale sau alte interventii chirurgicale in cavitatea bucala) vor fi incetinite.

Fumatul poate favoriza si accelerarea proceselor de osteoliza care vor conduce la pierderea de cantitati insemnate din osul alveolar care sustine dintele.

 • Aparitia petelor de nicotina sau schimbarea culorii dintilor

Unul din efectele vizibile ale fumatului este aparitia petelor de nicotina (de culoare maronie spre negru) pe suprafata dintilor. Fumatul poate ingalbeni dintii intr-un timp relativ scurt, iar marii fumatori vor observa dupa ani de fumat ca dintii lor au o culoare aproape maronie.

 • Acumularea in cantitati crescute a placii dentare si a tartrului

Placa dentara este o retea de bacterii si resturi alimentare care se formeaza pe suprafata dintilor. Placa dentara si tartrul (care rezulta din calcifierea placii dentare) sunt factorul cauzator cel mai important al cariei dentare si al bolii parodontale.

Fumatul poate schimba componenta placii dentare, crescand numarul de bacterii care sunt mai agresive.

Fumatorii vor acumula o cantitate crescuta de placa dentara si tartru si, din acest motiv, sunt mai vulnerabili la aparitia carilor dentare si a bolii parodontale.

 • Halena sau respiratia urat mirositoare

Fumatul provoaca un timp specific de Helena. Anumite produse (ape de gura, guma de mestecat) pot improspata temporar respiratia si masca mirosul neplacut dar, din pacate, e tot ce pot face.

 • Creste riscul aparitiei cancerului bucal

Fumatul este unul din principalele cauze ale aparitiei cancerului bucal. Acesta poate cauza si cancer pulmonar sau laringian si favoriza alte tipuri de cancer. Toate tipurile de tutun cresc riscul aparitiei cancerului : tigari, tigarete, pipe, precum si produse speciale din tutun care se mesteca sau se aspira.

 • Alte probleme
  • Scade rata de succes a implanturilor dentare si creste riscul aparitiei unei afectiuni inflamatorii in jurul implanturilor numita peri – implantita.
  •  Afectiuni inflamatorii ale glandelor salivare.
  • Creste riscul aparitiei leucoplaziei, o depunere dura si albicioasa pe suprafata limbii, interiorul obrajilor sau pe palat.

Ce pot sa fac?

Din pacate, singura masura eficace este sa renuntati definitiv la fumat. In acest fel veti reduce serios riscurile asupra sanatatii dumneavoastra, indiferent de cat timp fumati.

Exista numeroase metode care va pot ajuta sa renuntati la fumat (medicamente, gume de mestecat specifice, plasturi etc.). Apelati la medicul dumneavoastra. Acesta va poate indruma si spre anumite organizatii specializate care va pot ajuta sa renuntati la acest obicei.

Exista si paste de dinti sau ape de gura special create pentru fumatori. Medicul dumneavoastra v-ar putea recomanda sa folositi asemenea paste alternativ cu pasta pe care o folositi in mod normal.

Controalele periodice au o importanta deosebita. Riscul aparitiei tulburarilor orale este mai mare la fumatori. Din acest motiv, frecventa controalelor periodice ar trebui crescuta.

Medicul dentist va examina cu atentie mucoasa limbii, a obrajilor sau a palatului pentru a putea depista la timp orice leziune ce necesita o investigatie mai amanuntita. Tot el va va informa despre frecventa controalelor periodice si masurile profilactice pe care trebuie sa le urmati.