Implantul dentar este un dispozitiv metalic care se introduce in osul maxilar cu scopul de a inlocui unul sau mai multi dinti. Implanturile dentare se pot folosi atat in cazul lipsei unui singur dinte cat si in cazul lipsei mai multor dinti pana la toti dintii de pe arcada.

Pe implanturi se pot confectiona o mare diversitate de lucrari protetice : de la coroane dentare simple pana la punti extinsesau proteze scheletate mobilizabile in functie de caz si posibilitatile fiecarui pacient.

Implantologia

Implantologia este ramura stomatologiei care se ocupa cu studiul implanturilor dentare.

Implantologia este o ramura stomatologica aparuta relativ recent, dar care, datorita cererii foarte mari de implanturi, a cunoscut o dezvoltare spectaculoasa in ultimii ani. In cadrul implantologiei apar mereu noi tehnici, noi materiale, noi metode chirurgicale sau protetice menite sa creasca calitatea si rata de succes a implanturilor dentare.

Din aceste motive, tehnicile si solutiile folosite pot diferi foarte mult de la un practician la altul, de la o regiune sau tara la alta, fiecare medic implantolog folosind metodele cu care a obtinut cele mai bune rezultate.

Rolul implanturilor dentare

Principalul rol al lucrarilor pe implanturi dentare este de a inlocui dintii lipsa preluand principalele functii ale acestora.

  • Functia masticatorie– Implanturile preiau excelent aceasta functie, toate fortele masticatorii transmitandu-se osului alveolar la fel ca in cazul dintilor naturali.
  • Functia estetica– Lucrarile pe implanturi au o estetica deosebita. Acest lucru se datoreaza inlocuirii mult mai aproape de natural a dintilor lipsa comparativ cu o proteza, de exemplu.
  • Functia fonetica– Este afectata mai ales in situatii cu lipsa incisivilor superiori. Acomodarea cu functia fonatorie se face foarte rapid dupa executarea lucrarilor pe implanturi.

De ce este importanta „inlocuirea cat mai rapida a dintilor lipsa”?
In urma extractiilor dentare (pierderea dintilor), in cavitatea bucala se vor forma mai multe spatii, caracterizate prin lipsa unitatilor dentare. Acestea se numesc spatii edentate.

Nerestaurate la timp prin lucrari dentare, in jurul acestor spatii se vor produce modificari ireversibile cu un efect negativ asupra sanatatii bucale.

In urma unei extractii dentare se pot produce urmatoarele modificari :

  • Dintii antagonisti sau opusi vor migra inspre locul extractiei. Aceasta migrare se produce pana cand dintele atinge gingia opusa sau un alt obstacol situat pe traiect.
  • Dintii vecini, se vor inclina spre spatiul edentat sau, dupa caz, vor migra cu tot corpul, micsorand cu mult aceasta bresa.

Aceste modificari duc la afectarea grava a functiilor aparatului dentar: masticatorie, estetica si fonatorie. Mai mult, in urma acestor migrari, spatiul necesar confectionarii lucrarilor dentare se va diminua sau va disparea cu totul.

Se ajunge astfel la situatii ce necesita tratamente complicate sau efectuarea unor lucrari dentare de compromis cu calitati masticatorii si estetice precare. Sunt multe cazurile in care nu se mai pot confectiona lucrari dentare din cauza lipsei spatiului.

Avantajele implantului dentar

  • Marele avantaj alunui implant dentar este inlocuirea dintelui lipsa in cel mai natural mod posibil. Datorita integrarii in osul alveolar, presiunile masticatorii se transmit la fel ca in cazul dintilor naturali. Acest lucru asigura un confort exceptional masticatiei, confort care nu se poate compara cu nici un alt tip de lucrare dentara.
  • Asigura oestetica deosebita si o stabilitate foarte buna a lucrarilor.
  • Adaptarea cu lucrarile pe implanturi se facefoarte rapid.
  • Implanturile dentare reduc incarcarea pe celelalte structuri orale (dinti, gingie, os alveolar) deoarece asigurasuport independent coroanelor, puntilor sau protezelor mobilizabile.
  • Implanturile dentare elimina necesitatea slefuirea dintilor vecini, operatiune absolut obligatorie daca bresa edentata va fi restaurata cu ajutorul unei punti dentare.

Slefuirea dintilor poate duce la pierderea unor mari cantitati insemnate de tesut dentar sanatos si, uneori, chiar la devitalizarea dintilor.