Sistemul True Beam

Sistemul True Beam

In general, pentru tratamentul cancerului se pot folosi mai multe metode de tratament, numite si modalitati terapeutice.

Prima dintre acestea este interventia chirurgicala. Prin operatie se urmareste extirparea completa a formatiunilor tumorale si a zonelor in care exista riscul ca tumora sa se fi raspandit (ex. ganglionii limfatici regionali, tesuturile aparent normale din vecinatatea tumorii). De obicei medicul chirurg extirpa un volum de tesut mai mare decat volumul tumoral propriu-zis, iar distanta dintre marginea tumorii si marginea piesei de rezectie poarta numele de margine de siguranta. Totusi, cu exceptia tumorilor canceroase aflate in stadii precoce, tratamentul chirurgical nu conduce la vindecare. Motivul este ramanerea in organism a unor celule tumorale care nu pot fi identificate si extirpate prin operatie. Aceste celule maligne restante sunt numite si micrometastaze. In consecinta, chiar daca tumora primara este extirpata aparent complet, exista intotdeauna riscul ca neoplasmul sa reapara din cauza proliferarii celulelor ramase in organism. Pentru a scadea riscul de recurenta si pentru a ameliora prognosticul pacientilor inoperabili, in abordarea terapeutica a pacientilor oncologici au fost introduse alte doua modalitati de tratament si anume radioterapia si chimioterapia. La baza folosirii acestor metode sta observatia ca celulele cu o rata inalta de diviziune (cum sunt celulele tumorale) sunt mult mai sensibile la iradiere si agenti citotoxici comparativ cu celulele normale (care prin comparatie au rata de diviziune  mai mica).

Radioterapia presupune folosirea radiatiilor ionizante pentru distrugerea celulelor tumorale. Se foloseste dupa interventia chirurgicala pentru „sterilizarea” patului tumoral si scaderea riscului de recurenta locala, inainte de operatie pentru reducerea volumului tumoral si cresterea sanselor de a realiza o rezectie tumorala completa, sau ca modalitate terapeutica principala la pacientii inoperabili. Iradierea zonei de interes se poate realiza prin mai multe metode, scopul final fiind administrarea unei doze cat mai mare de radiatie in tesutul tinta si a unei doze cat mai mici la nivelul tesuturilor sanatoase din vecinatate.

Radioterapia

Radioterapia

Cum se administrează radioterapia? Radioterapia poate fi administrată din afara (extern) sau din interiorul corpului (intern, brahiterapie/terapie interstiţială); pacientul poate beneficia de un singur tip de radioterapie sau de o combinaţie a ambelor tipuri.

Cum funcţionează radioterapia? Radioterapia este ţintită spre zona cu tumora malignă. Radiaţiile afectează toate ţesuturile din zona de tratament, dar efectul maxim este asupra celulelor care se divid rapid şi activ, cum sunt celulele tumorale. Dacă radioterapia lezează şi celulele sănătoase, pacientul experimentează efecte secundare. Uneori celulele sănătoase rezistă la leziunile induse de radioterapie sau se repară rapid. Diferite zone ale corpului prezintă nivele diferite de toleranţă la radioterapie. Radiosensibilitatea este un termen care defineşte riscul probabil ale celulei de suferi leziuni induse de radiaţii; de exemplu, celulele tegumentului sunt mai radiosensibile comparativ cu cele hepatice, astfel încât este mai probabil să sufere leziuni induse de radioterapie.

Totusi, radioterapia nu este utila pentru distrugerea micrometastazelor situate la distanta de locul tumorii primare. In acest scop se foloseste chimioterapia citotoxica. Aceasta presupune administrarea unor substante care distrug preferential celulele tumorale. Medicamentele patrund in torentul sanguin si sunt distribuite in tot corpul, astfel incat au eficacitate in ceea ce priveste eradicarea focarelor micrometastatice. In acest scop, chimioterapia citotoxica se administreaza dupa operatie.

Hormonoterapia

Hormonoterapia

Mai mult, aceasta modalitate terapeutica poate fi folosita inainte de interventia chirurgicala pentru reducerea volumului tumoral si cresterea sanselor de realizare a unei rezectii complete, precum si ca modalitate principala de tratament la pacientii inoperabili. Pe langa aceste modalitati terapeutice principale exista si alte metode de tratament.

Hormonoterapia se foloseste pentru anumite tipuri de cancer (ex. cancer mamar) pentru a scadea riscul de recurenta dupa operatie sau pentru a prelungi viata si a creste calitatea vietii la pacientii cu tumori nerezecabile.

Terapia tintita

Terapia tintita

Terapia tintita presupune administrarea unor molecule „specializate”, care „tintesc” in mod specific anumite elemente exprimate de celulele tumorale; acest tratament este foarte specific si nu poate fi folosit decat in cazul tumorilor ale caror celule exprima elementele respective.

Imunoterapia are la baza stimularea sistemului imunitar al pacientului, astfel incat intensitatea raspunsului antitumoral al organismului gazda sa fie crescuta.

Trebuie retinut ca toate aceste modalitati terapeutice se asociaza cu diverse reactii adverse, uneori severe, iar la alegerea tratamentului medicul trebuie sa ia in considerare numeroase aspecte legate in primul rand de bolnav si de biologia tumorala, dar nu numai, astfel incat fiecare pacient sa beneficieze de cel mai bun tratament posibil pentru situatia lui particulara.