Obstructia trompelor uterine (tuburilor fallopiene) – infertilitate tubara

Trompe uterineInfertilitatea tubara este cauzata de un blocaj, de o cicatrizare sau de o leziune la unul sau ambele tuburi fallopiene, ceea ce determina dificultati de conceptie, intrucat ovulul nu poate circula catre uter si spermatozoidul nu poate sa ajunga la ovul in vederea fertilizarii.

Cauzele obstructiei trompelor uterine: cicatrizare in urma unei infectii; adeziuni rezultate in urma unor interventii chirurgicale la nivel abdominal / pelvic; endometrioza;  inflamarea tuburilor fallopiene (salpingita);  ligaturarea trompelor uterine (sterilizarea chirurgicala a femeii prin obstructia la cerere a trompelor uterine – operatie reversibila cu grad de succes variabil); sarcina ectopica (ovulul fertilizat se fixeaza la nivelul trompelor uterine);

Simptome: in principiu, nu exista simptome usor dedectabile; uneori obstructia trompelor poate cauza durere si febra.

In general, tratamentul acestui tip de infertilitate este intreventia chirugicala, care difera in functie de localizarea si portiunea pe care se intinde obstructia tubara. Abordarea blocajului se face fie prin tehnici microchirurgicale, fie prin chirurgie clasica abdominala sau laparoscopica.

Trompe de FallopeChirurgia ginecologica are mai multe metode, alegerea uneia dintre ele depinzand de localizarea leziunilor tubare:

Reanastomoza tubara consta in desfacerea ligaturii trompelor uterine (in cazul in care aceasta a fost facuta inainte) si tratarea portiunii afectate. Se practica excizia leziunii, urmata de unirea celor doua parti sanatoase ale trompei uterine. De obicei, aceasta interventie se face printr-o laparotomie (incizie abdominala).

Salpingotomia sau rezectia unei parti a trompei uterine, se practica pentru facilitarea ferilizarii in vitro cand trompa uterina dezvolta o acumulare de lichid (hidrosalpingita). Hidrosalpinxul reduce semnificativ sansele de reusita ale fertilizarii in vitro, deci trebuie eliminat inainte de inceperea unei astfelde proceduri. De retinut totusi ca de multe ori dupa salpingstomie orificiul creat se poate acoperi din cauza procesului de fibrozare si obstructia se poate reface.

Fimbrioplastia se realizeaza cand obstructia trompelor uterine este partiala si este situata la capatul terminal, spre ovar, sau cand aceasta este determinata de un proces de fibroza care impiedica preluarea oului fecundat.

Prin fimbrioplastie se refac marginile libere si franjurate ale trompelor uterine pentru o mai buna captare a ovocitului.

Pentru o obstructie tubara  aflata in vecinatatea uterului se practica o metoda nonchirurgicala numita histerosalpingoscopie, care consta in introducerea unui cateter sau a unei canule sub ghidaj fluoroscopic si histeroscopic prin colul uterin si uter pentru a ajunge in trompa uterina.Trompe - Injection

Indicatii operatorii. Tratamentul chirurgical este indicat atunci cand:

  • Pacienta este o femeie tanara care nu a avut alte probleme de fertilitate;
  • Histerosalpingografia indica obstructia trompelor uterine;
  • Obstructia este de natura lichidiana (hidrosalpinx).

Sansele de reusita ale tratamentului chirurgical

Prognosticul favorabil depinde in mare masura de localizarea si intinderea obstructiei tubare cat si de existenta problemelor de fertilitate.

Cura chirurgicala a obstructiei trompelor uterine din vecinatatea uterului este cea mai eficienta si cu rata de succes foarte mare.

Pentru ca  de multe ori obstuctia este de cauza functionala (de exemplu un dop de mucus) si nu structurala (proces de fibroza sau alt tip de obstructie), pana la 60% dintre femeile care au facut aceasta operatie au reusit sa obtina si sa pastreze o sarcina.

In schimb, numai 20-30% dintre femeile la care obstructia a fost localizata  la capatul terminal al trompelor uterine si au fost tratate chirurgical, au mai putut ramane insarcinate dupa interventie.

Rezultatele sunt descurajatoare cand leziunile sunt grave si o mare parte a trompei uterine trebuie extirpata, in acest caz solutia indicata fiind fertilizarea in vitro.