Fisa de tratament Hepatita C: Sofosbuvir (Sovaldi)

Sofosbuvir este un medicament nou folosit pentru a trata Hepatita C. A fost aprobat in Europa in ianuarie 2014 pentru tratamentul adultilor cu toate genotipurile hepatitei cronice C.

Fisa de tratament Hepatita C - Sofosbuvir (Sovaldi)Pentru unele persoane, sofosbuvir va fi prima opțiune de tratament hepatita C fara interferon. Pentru alții, sofosbuvir-ul poate scurta foarte mult perioada de tratament atunci cand este combinat cu interferon pegylat și ribavirină. Tratamentul de succes reduce riscul complicațiilor pe termen lung ale hepatitei C, cum ar fi cancerul de ficat sau chiar un posibil transplant de ficat.

Cum functioneaza Sofosbuvir-ul?

Sofosbuvir este unul dintre cele mai noi medicamente antivirale cu acțiune directă care țintesc diferite etape din ciclul de viață al virusului hepatitei C (VHC). Este un inhibitor analog nucleotidic al polimerazei HCV, adică blochează enzima polimerază pe care virusul trebuie sa o utilizeze pentru a se reproduce. Sofosbuvir ar trebui să fie combinat cu alte medicamente, care pot include interferon pegylat (care stimulează propriul răspuns imunitar al organismului), ribavirină sau alte antivirale cu acțiune directă, care funcționează în mod diferit.

Cui poate fi admnistrat Sofobuvir-ul?

Sofosbuvir este indicat spre a fi administrat adulților cu hepatită cronică C, ceea ce înseamnă infecția cu o durata mai mare de șase luni. Este aprobat pentru persoanele cu VHC genotip 1, 2, 3, 4, 5 sau 6. Genotipul 1 este cel mai comun tip din Europa și considerat cel mai greu de tratat.

Sofosbuvir poate fi utilizat de către persoanele care beneficiaza pentru prima data de un tratament pentru hepatita C (cunoscut ca „tratament-naiv”) și pentru retratarea persoanelor care nu s-au vindecat cu terapia anterioară pe bază de interferon (cunoscut sub numele de ” tratament-experimentat ‘).

Sofosbuvir pot fi folosite de catre toate persoanele indiferent de etapele bolii de ficat, inclusiv ciroza compensata si decompensata. Cu toate acestea, funcționează mai bine pentru persoanele cu leziuni hepatice mai puțin avansate. Datelor privind siguranța și eficacitatea în ciroză decompensată nu au fost încă publicate. Persoanele cu hepatită cronică C, care sunt in asteptarea sau care au primit un transplant de ficat tolereaza sofosbuvir-ul mai bine decât oricare alt medicament.

Cum este administrat Sofosbuvir-ul?

  Combinat cu: Durata tratamentului:
Genotip 1 Interferon pegylat & ribavirin 12 saptamani
  Ribavirin 24 saptamani
Genotip 2 Ribavirin 12 saptamani
Genotip 3 Interferon pegylat & ribavirin 12 saptamani
  Ribavirin 24 saptamani
Genotip 4,5,6 Interferon pegylat & ribavirin 12 saptamani
  Ribavirin 24 saptamani

 

Persoanele cu VHC genotip 1, 4, 5 sau 6 ar trebui să ia sofosbuvir cu injecții săptămânale de interferon pegylat și pastile de ribavirină de doua ori pe zi timp de 12 săptămâni. Cei care nu pot utiliza interferonul pot lua sofosbuvir plus ribavirină timp de 24 săptămâni.

Persoanele cu VHC genotip 2 ar trebui să ia sofosbuvir cu ribavirină timp de 12 săptămâni. Genotipul 3 este mai greu de tratat, astfel încât acești pacienți trebuie să isi extindă tratamentul de sofosbuvir plus ribavirină la 24 de saptamani, sau pot lua sofosbuvir cu interferon pegilat si ribavirina timp de 12 saptamani.

Este recomandata utilizarea pentru persoanele cu HIV și co-infectia cu VHC fiind una si aceeasi ca și pentru persoanele infectate cu HIV-negativi. Pacienții cu Hepatita cronică C care așteaptă un transplant de ficat ar trebui să ia sofosbuvir plus ribavirină, fără interferon, până in momentul in care are loc transplantul.

Care sunt efectele secundare administrarii sofosbuvirului?

Sofosbuvir este, în general bine tolerat, fara efecte secundare cunoscute specifice. Cele mai frecvente efecte secundare observate la persoanele care iau sofosbuvir cu ribavirină sau interferon pegilat / ribavirină sunt oboseala, dureri de cap, greață și insomnie.

Utilizarea experimentala a sofosbuvirului

Studiile celor de la ION au arătat că sofosbuvir plus ledipasvir, un inhibitor HCV NS5A experimental, are o rata de vindecare de la 90 la 100% pentru persoanele netratate sau tratați anterior cu VHC genotip 1, inclusiv cei cu ciroza. Aceste două medicamente sunt dezvoltate ca un co-formular o data pe zi, sau pilula combinată.

In cadrul studiului SYNERGY, 95 până la 100% din pacientii cu genotip 1 au fost vindecati cu sofosbuvir / ledipasvir administrat singur timp de 12 saptamani, sau o combinație triplă, prin adăugarea unui a treilea antiviral cu acțiune directă pentru doar șase săptămâni.

Studiul celor de la COSMOS a aratat rate de vindecare de peste 90% pentru sofosbuvir plus urmatoarea generatie inhibitor VHC de proteaza simeprevir (deja aprobat in SUA) luate timp de 12 saptamani. Rate similare de răspuns au fost observate în studiile de sofosbuvir combinate cu alte medicamente experimentale, inclusiv daclatasvir.

Proprietati farmacodinamice

Sofosbuvirul este un inhibitor pan-genotopic al ARN-polimerazei NS5B, polimerază dependentă de ARN-ul VHC, care prezintă un rol esenţial în replicarea virală. Sofosbuvirul este un promedicament nucleotidic metabolizat intracelular, cu formarea analogului trifosfat al uridinei (GS-461203), activ din punct de vedere farmacologic, care poate fi încorporat în ARN VHC prin acţiunea polimerazei NS5B, unde determină întreruperea sintezei lanţului. Într-un test biochimic, GS-461203 a inhibat activitatea polimerazei NS5B recombinante asociată genotipurilor VHC 1b, 2a, 3a şi 4a, cu o valoare a concentraţiei inhibitorii de 50% (CI50) cuprinsă între 0,7 şi 2,6 μM. GS-461203 (metabolitul activ al sofosbuvirului) nu este un inhibitor al ADN- sau ARN-polimerazelor umane şi nici inhibitor al ARN-polimerazei mitocondriale.