Tumoarea maduvei spinarii - Turism Medical - Sante Tour (1)Tumorile maduvei spinarii sunt formatiuni benigne sau maligne care apar la interiorul sau in apropierea maduvei spinarii sau a vertebrelor. Desi durerea de spate este cea mai frecventa manifestare a unei tumori medulare, cele mai multe dureri de spate sunt asociate cu stresul si imbatranirea, nu cu patologia tumorala.

In majoritatea regiunilor tumorile benigne nu pun probleme deosebite; in cazul maduvei spinarii insa, tumorile (chiar si cele benigne) pot cauza probleme grave de sanatate, cum ar fi durerea aparuta prin compresia nervilor, tulburarile neurologice si uneori chiar si paralizia de cauza medulara.

O tumora a maduvei spinarii, fie ea benigna sau maligna, poate fi amenintatoare de viata si poate cauza un handicap permanent; in zilele noastre exista insa numeroase abordari terapeutice ale acestor afectiuni.

Tumoarea maduvei spinarii - Turism Medical - Sante Tour (2)Manifestarile clinice variaza in functie de localizarea si de tipul tumorii, intrucat o tumora poate ajunge sa comprime nervii, sa erodeze vasele de sange sau chiar si vertebrele.

Simptomatologia tumorilor maduvei spinarii include:

  • Durerea de spate, deseori iradiata in alte regiuni ale corpului, cu acutizare nocturna;
  • Lipsa sensibilitatii nervoase si aparitia slabiciunii musculare, mai ales in cazul membrelor inferioare;
  • Dificultati la mers, ducand uneori la caderi;
  • Scaderea sensibilitatii la durere, la cald sau la rece.

Durerea de spate, mai ales cea de la nivelul toracelui mijlociu si inferior, este cel mai frecvent simptom al tumorilor maduvei spinarii. Durerea se poate inrautati in timpul noptii sau la trezire, si poate iradia de la nivelul sirei spinarii catre solduri, picioare sau brate si se poate accentua in timp, in ciuda tratamentului. Tumorile maduvei spinarii au o rata de crestere variabila. In general, tumorile maligne cresc mai rapid, in timp ce tumorile benigne cresc mai lent, evoluand uneori ani de zile sau chiar decade.

In ciuda faptului ca oamenii de stiinta afla din ce in ce mai multe lucruri privitoare la factorii genetici si de mediu care cauzeaza aparitia multor tipuri de tumori, in privinta tumorilor medulare nu se cunosc prea multe lucruri in ceea ce priveste cauza de aparitie. Se stie insa ca celulele maduvei spinarii contin niste gene care se mostenesc si care se pot asocia cu sindroame diverse sindroame neoplazice, cum ar fi:Tumoarea maduvei spinarii - Turism Medical - Sante Tour (5)

  1. Neurofibromatoza
    Aceasta este o boala ereditara caracterizata prin aparitia de neurinoame (tumori benigne) la nivelul nervilor acustici, ducand la surditate progresiva – unilateral sau bilateral. Unele persoane care sufera de neurofibromatoza de tip 2 dezvolta si tumori in stratul arahnoid al invelisului care acopera maduva spinarii.
  2. Boala Von Hippel – Lindau
    Aceasta afectiune multisistemica rara se asociaza cu tumori noncanceroase ale vaselor sanguine (tumori numite hemangiblastoame) ale creierului, retinei, maduvei spinarii sau cu alte tipuri de tumori ale rinichilor sau glandelor suprarenale. De asemenea se cunoaste in prezent faptul ca limfoamele maduvei spinarii – cancere ale sistemului imunitar – sunt mult mai des intalnite la pacientii a caror imunitate este prabusita ca urmare a unei afectiuni preexistente sau a actiunii unor medicamente imunosupresoare.

Tumorile medulare se clasifica in functie de localizarea lor in raport cu maduva spinarii:

Tumori extradurale (extravertebrale)

Cele mai multe tumori care afecteaza vertebrele ajung la acest nivel in urma metastazarii unor alte tumori primitive, cum ar fi cele de la nivelul prostatei, plamanilor sau rinichilor. Desi cancerul initial este de obicei diagnosticat inaintea metastazelor, durerea de spate poate fi uneori primul simptom al afectiunii in cazul celor cu tumori spinale metastazate la nivelul vertebrelor.

Tumoarea maduvei spinarii - Turism Medical - Sante Tour (3)Tumorile maligne care apar la nivelul oaselor coloanei vertebrale sunt mai rare. Printre ele se numara osteosarcomul (sarcomul osos), cel mai frecvent tip de cancer la copii, si sarcomul Ewing, o tumora agresiva a adultilor tineri. Mielomul multiplu este o afectiune maligna a maduvei osoase (maduva osoasa este situata in zonele spongioase ale oaselor) si apare mai frecvent la adulti.

Tumorile benigne, cum ar fi osteoamele, osteoblastoamele si hemangioamele pot aparea la nivelul structurilor osoase ale coloanei vertebrale unde pot produce dureri prelingite, scolioza si chiar afectari neurologice.

Tumori extramedulare-intradurale

Aceste tumori se dezvolta in arahnoida (meningioame), in radacinile nervoase (neurifibroame si schwannoame) sau in filum terminale (ependimoame). Meningioamele apar la femeile de varsta adulta. Neurofibroemamele sunt benigne, doar rareori devin maligne. Ependimoamele din regiunea termina a a coloanei vertebrale sunt de obicei mari si dificil de tratat ca urmare a aglomerarii de structuri nervoase de la acest nivel.

Tumorile intramedulare

Acestea apar la nivelul celulelor suport al neuronilor, celule numite astrocitoame; afecteaza copiii si adolescentii. Pot fi canceroase sau necanceroase, caz in care pot cauza ameteli, scaderei ale sensibilitatii, modificari ale tranzitului urinar sau digestiv. Foarte rar tumorile ce au sursa primitiva la alte nivele pot produce metastaze care sa se localizeze in maduva spinarii.

Tumoarea maduvei spinarii - Turism Medical - Sante Tour (4)Indiferent carui tip i-ar apartine, o tumora medulara poate ajunge sa comprime nervii spinali, ducand la pierderea sensibilitatii si a motilitatii sub nivelul unde este localizata tumora, precum si tulburari in functionalitatea intestinului si a vezicii urinare.

Lezarea nervilor este ireversibila, si handicapul urmeaza sa continue chiar si dupa indepartarea tumorii din acel loc. In functie de localizare, o tumora poate apasa chiar si pe maduva spinarii in sine, amenintand viata.