Celule sangvine - leucemie - Tumori hematologice - Turism Medical

Celule sangvine – leucemie

Leucemia  este un tip de cancer al sângelui sau al măduvei osoase caracterizată printr-o creștere anormală a celulelor imature albe din sânge numite blaști (singular blast). Leucemia este un termen care acoperă un spectru mai larg de boli. La rândul ei, aceasta face parte din grupul mai larg de boli care afectează sângele, măduva osoasă și sistemul limfoid, care sunt toate cunoscute ca tumori hematologice. În anul 2000 aproximativ 256.000 de copii și adulți din întreaga lume au dezvoltat o formă de leucemie, iar 209.000 au murit din cauza ei. Aproximativ 90% din toate cazurile de leucemie sunt diagnosticate la adulți.

Limfomul este o formă de cancer al sângelui. Există două tipuri principale de limfom: limfomul non-Hodgkin (LNH) şi limfomul Hodgkin sau boala Hodgkin.

Limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer care afectează limfocitele

Organismul dumneavoastră este alcătuit din celule. Majoritatea celulelor au o viaţă scurtă înainte de a muri şi de a fi înlocuite de unele noi. Uneori, ciclul nu mai funcţionează şi celulele cresc şi se inmultesc necontrolat şi nu mai mor atunci când trebuie. Acest lucru se întâmplă în cancer.

Sângele conţine două tipuri principale de celule:

  • Celulele roşii, care transportă oxigenul şi nutrienţii şi care dau culoarea caracteristică a sângelui
  • Celulele albe, componente ale sistemului natural de apărare al organismului – sistemul imunitar – şi care au rolul de a lupta împotriva infecţiilor.
Limfomul non-Hodgkin - Tumori hematologice - Turism Medical

Limfomul non-Hodgkin

În limfomul non-Hodgkin (LNH), un tip special de celule albe sangvine, numite limfocite, au început să crească necontrolat sau să se acumuleze din cauza faptului că celulele nu mor. De aceea, limfomul non-Hodgkin este un tip de cancer al limfocitelor.

Limfomul non-Hodgkin (LNH) este un cancer al sistemului limfatic

Sângele circulă prin vasele de sânge (artere şi vene). Celulele sangvine albe, inclusiv limfocitele, circulă şi printr-o reţea diferită de vase denumită sistem limfatic, prin care lichidele şi nutrienţii sunt transportate în organism. Atunci când limfocitele încep să crească necontrolat din cauza LNH, adesea se acumulează în ganglionii limfatici, producând noduli sau tumori cunoscute sub numele de limfom.